Belföld

Élő disznót perzseltek meg a böllérfesztiválon

„Még mindig röfög, szegény!” – ezt mondja egy néző, miközben a megszúrt, taglópisztollyal lelőtt, pislogó disznót már perzselik. A Blikk az V. nyírségi böllérfesztiválon készült videó alapján azt írja, az ott történtek vélhetően kimerítik az állatkínzás törvényi tényállását. A lap szerint több állatvédő szervezet rendőrségi feljelentést tett.

Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány Facebook-oldalán (ahol a felkavaró videót is közzétették) a böllérfesztivált aberráltnak, az élő disznó megperzselését pedig törvénysértőnek tartja. Mint írták, ez a disznó már felesleges volt,

végighallgatta 17 társa visítását, haláltusáját, érezte a vérszagot, akit fülénél és farkánál fogva rángattak le az autóról, aki, miután elvágták a torkát, még mindig megpróbált lábra állni, akinek a fejéhez taglópisztolyt szegeztek, ennek az állatnak a testét elevenen megégették. Látod rajta, hogy már meg sem próbál küzdeni, csak érjen véget a mérhetetlen szenvedés, amit ezek az emberek okoznak neki.

A szenvedése nem marad megtorlatlan, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány, a Macskaárvaház Alapítvány, a Malacvédő Alapítvány, a MAVEG – Magyar Vegán Egyesület, a Noé Állatotthon Alapítvány, a PCAS Állatmentés, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány és a Vegán Aktivisták Magyarország közös feljelentést tesz az ügyben.

Frissítünk!

Reagáltak a nyírségi böllérfesztivál szervezői. Támba Miklós főszervező szerint minden az állatvédelmi jogszabályok betartásával történt, minden más „félrevezető álhír, illetve aggodalmat keltő információ.” Az álhíreket elutasítják és jogi lépésekkel fenyegetnek.

„2023. március 4-én a húsfeldolgozás teljes folyamata (beleértve a szúrást is) az állategészségügyi és állatvédelmi jogszabályokban foglaltaknak megfelelően történt. Mind a jelenlévő 17 csapat követte a főszervező Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület versenykiírását. A rendezvény kezdetétől a helyszínen hivatalból tartózkodó Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály ellenőre semmilyen kifogással nem élt – kiemelt figyelmet fordított a kábítás, s kivéreztetés folyamatára-, mindent a jogszabályokban leírtaknak megfelelőnek talált” – áll az egyesület közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik