Belföld

Meg kell változtatni a Horn Gyula sétány nevét

Meg kell változtatni a Horn Gyula sétány nevét – derül ki a Budapest Fővárosi Kormányhivatal tájékoztatásából, amelyet Novák Előd, a Mi hazánk országgyűlési képviselője osztott meg a Facebookon.

A névváltoztatásra harmincnapos határidővel Sára Botond főispán a Fővárosi Közgyűlést kérte fel.

A közterület elnevezésével kapcsolatban Novák elmondása szerint a Mi Hazánk tett bejelentést. A kormányhivatal ezt első körben elutasította. Első válaszukban azt  írták: „törvényességi felügyeleti intézkedés nem tehető”.

Az ellenzéki párt viszontválaszára hivatkozva végül azonban a főispán úgy döntött, mégiscsak törvényességi felhívást bocsát ki, hogy a közgyűlés

a fennálló jogszabálysértő helyzetet szüntesse meg, azaz a közterület nevét módosítsa.

Sára Botond határozatában az önkormányzati törvényre hivatkozik. Ennek értelmében közterület vagy közintézmény

  • nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy
  • neve nem tartalmazhat olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

A sétány elnevezését – amint azt a Telex is felidézi – az önkormányzat kezdeményezte. A Fővárosi Közgyűlés tavaly június elején döntött arról, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország harmadik miniszterelnökéről nevezik el a közterületet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik