Gazdaság

Nagy István: Nem szorulunk rá a kukacevésre

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Az agrárminiszter szerint a magyarok nem akarnak rovarokat enni.

Nagy István a Blikknek azt mondta, az agrártárca még vizsgálja, biztonságos-e a rovarfehérje. Az EU ugyan engedélyezte, hogy élelmiszerként hozzák forgalomba a jövőben a lisztbogár lárváját, de a döntést Magyarország ellenezte.

Az agrárminiszter a lapnak az elutasítást azzal magyarázta, hogy a közvélemény-kutatások szerint

a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni. Rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik hazánk, nem szorulunk rá a kukacevésre.

Amíg az alternatív fehérjék kérdéskörében nem kapnak minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogják a rovarfogyasztást.

Nagy István jelezte, megjelenhetnek termékek magyar üzletekben,  mert az engedély az EU egészére szól, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szigorúan ellenőrzi a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenését, illetve a tájékoztatást az összetevőkről és az allergiás reakció kockázatáról.

Azokat a termékeket, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, kivonják a forgalomból, az engedély nélküli forgalmazás pedig hamisításnak minősülhet. Az agrárminiszter azt mondta, már kóstolt rovarból készült ételt, de úgy érzi, nem veszít semmit, ha ezt kihagyja az életéből.

A Blikk emlékeztet rá, hogy hollandok, a svájciak, a britek, a belgák, a dánok már évek óta árulják ezeket a élelmiszereket. A lárvák felhasználása fehérjeforrásként kisebb költséggel, hulladékkal és üvegházhatással járhat.

Kapcsolódó
„A lisztkukacot megsütöm, de van húsosabb, lédúsabb rovar, amit lehet főzni is”
A viaszmolylárvából készíthetők finom ételek, a kőrisbogarat viszont inkább ne kóstolja meg senki. Többi közt ezek derülnek ki a Bogárétel Alapítvány elnökével, Szabó Mariann-nal készített interjúnkból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik