Belföld

Húsz százalékos emelést alkudtak ki a buszsofőrök Pécsen

Ivándi Szabó Balázs /24.hu
Ivándi Szabó Balázs /24.hu

Húsz százalékkal egységesen emelkedik a pécsi buszsofőrök alapórabére. A pécsi tömegközlekedésben ezen kívül a forgalomirányításban tizenöt, az egyéb munkakörökben tizennégy százalékos differenciált bérfejlesztés lesz – derült ki az önkormányzat által az MTI-hez eljuttatott közleményből.

A megállapodás értelmében a városi tömegközlekedés buszvezetőinek alapórabére 1500 forintról 1800 forintra emelkedik és egységessé vált a szolgálati idő arányában a sofőröknek járó bérkiegészítés is. Ez azt jelenti, hogy az új belépőknek az eddiginél magasabb jövedelmet tud adni a cég, és a néhány éve már ott dolgozó sofőrök bére is az átlagnál nagyobb mértékben emelkedik. Az egyenruhás munkatársak évi ruhapénze a megállapodás szerint harmadával emelkedik, így ez már eléri a negyvenezer forintot – áll a közleményben.

Ami a közlekedők szempontjait illeti: a sofőrhiány miatt járatritkításról is döntöttek.

A délelőtti, délutáni és késő esti időszakban így egyes járatok Pécsen ritkábban közlekednek. Egy vonal szüneteltetését is fenntartják, illetve egy másik viszonylaton járatokat törölnek április 6-ától.

Pécsen a tömegközlekedés feladatait a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Tüke Busz Zrt. látja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik