Belföld

Fenyegető levelet kaptak a nem ügyelő háziorvosok

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Azt írták nekik, pénzbírságra, működési engedélyük visszavonására számíthatnak.

Fenyegető levelet kaptak Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében azok a háziorvosok, akik eddig még nem kötöttek önként szerződést az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) – írja a Népszava a birtokába került dokumentumok alapján. A járási tiszti főorvosok arra figyelmeztetik az alapellátókat, hogy teljesítsék kötelezettségüket, vállaljanak havonta kétszer délután négytől este tízig ügyeletet, adataikat adják át az ügyelet megkezdése előtt 48 órával OMSZ-nek, március 31-ig jelezzék a tiszti főorvos hivatalának, hogy az utasításoknak eleget tettek.

Az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal, működési engedélyük visszavonásával fenyegetik a határozatban.  Utóbbi azt jelenti, hogy körzetében sem láthatná el a munkáját az orvos.A lapnak Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei területi elnöke azt mondta, jogászaik már vizsgálják a szerda éjjel postázott leveleket.

A mi ismereteink szerint ugyanis ha nincs egészségügyi szükségállapot, a háziorvosok ily módon nem vezényelhetők.

A háziorvosokat arra biztatják, hogy jogász segítségével közösen lépjenek fel az egyértelmű fenyegetés ellen. A területi elnök szerint a kamara változatlanul tárgyalni szeretne a kormányzattal a követeléseiről, mert ezt tartja az egyetlen járható útnak a betegek érdekeit szolgáló szakmai megoldás megtalásához. A háziorvosok és a MOK egyértelműen elkötelezett a krizishelyzet gyors rendezése mellett – tette hozzá.

A Népszava szerint nem ez az első nyomásgyakorló levél, február közepén 61 olyan győr-mosoni háziorvos kapott ügyeleti beosztást, akik nem is szerződtek a mentőszolgálattal a feladatra. Március 20-ig Győr-Moson-Sopron vármegyében 62 háziorvos, 20 gyermekháziorvos jelentkezett ügyeleti feladatokra, ám az ügyeleti pontokra több helyen továbbra is rezidenseket, kórházi orvosokat osztottak be, a lap szerint a gyermekügyelet problémamentes működtetéséhez legalább 30 gyermekorvosnak és körülbelül 150-200 háziorvosnak kellene jelentkeznie. Hajdú-Biharban március 20-ig 66 háziorvossal és 44 gyermekháziorvossal szerződött az OMSZ. A vármegyében 345 körzet van, ebből 86 a gyermekorvosi praxis. Ennyi háziorvosnak kellene havonta 341 felnőtt, és 62 gyermekorvosi ügyletet vállalnia, írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik