Belföld

MSZP: Matolcsynak tisztázni kell, hogy a 4iG benne volt-e a Vodafone-vásárlásban

MTI
MTI

Nem csak az adásvételi szerződéssel van baja az MSZP-nek a 660 milliárdos Vodafone-vásárlással kapcsolatban.

Amint arról beszámoltunk, Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője közérdekű adatigényléssel kikérte a Vodafone megvásárlásáról szóló szerződést és a hozzá kapcsolódó, a cég átvilágítását rögzítő iratokat, amiből pereskedés lett. Az egyik vevő, az állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., amely 323,4 milliárd forintért 49 százalékos tulajdonrészt vett telefontársaságból, a bíróságon azt állította, hogy nincs is kiadható magyar nyelvű szerződés, mert a megállapodás angol nyelven született. Az MSZP szerint viszont a nemzeti vagyonról szóló törvény előírja, hogy az állami szerződéseket magyarul kell kötni, a magyar jog alapján, hogy vita esetén magyar bíróság járhasson el. Ha nincs magyar nyelvű szerződés, akkor ennek a követelménynek a Vodafone adásvételi szerződése nem tesz eleget. Ezért, amint beszámoltunk róla, Tóth Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, hogy járjon utána, van-e magyar szöveg, és ha nincs, akkor indítson pert a szerződés semmisségének kimondásáért.

Tóth ezzel egy időben Matolcsy György MNB-elnököt is megkereste egy parlamenti kérdéssorral, mert tudomására jutott, hogy a januárban megkötött adásvételi szerződésben a vevői oldalon a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a hivatalosan bejelentett többségi vevő, az Antenna Hungária Zrt. mellett a 4iG Nyrt. is szerepel vevőként. Az MSZP-s politikus arra hívta fel Matolcsy figyelmét, hogy a 2023. január 9-ei tőzsdei rendkívüli tájékoztatásban az állt, hogy nem a 4iG, hanem annak leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. kötött a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. által képviselt magyar állammal közösen január 8-án a Vodafone Europe BV-val végleges adásvételi szerződést a Vodafone Magyarország Zrt. megvásárlására.

A tőzsdei tájékoztatásban utalás sem volt arra, hogy a tranzakcióban maga a 4iG Nyrt. is részt vett volna.

Tóth szerint a tőkepiacról szóló törvény alapján a szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója rendkívüli tájékoztatás keretében haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül tájékoztatja a nyilvánosságot minden, az értékpapír értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő információról. A kibocsátó a közzététellel egyidejűleg köteles a Magyar Nemzeti Bankot mint felügyeletet tájékoztatni.

Mivel a tőzsde, mint az egyik legfontosabb tőkepiaci intézmény szabályszerű működésének feltétele az ott tett nyilatkozatok valósággal való egyezősége, ezért arra kérem Elnök Urat, hogy tisztázza a kifejtett ellentmondást

– írta az MSZP-s politikus Matolcsynak.

Tóth azt kérdezte az MNB-elnöktől, szerinte rendben volt-e a 4iG Nyrt. 2023. január 9-én közzétett rendkívüli tájékoztatása, illetve kivizsgálja-e, hogy a 4iG Nyrt. január 9-én közzétett rendkívüli tájékoztatása befolyásolta-e a társaság részvényárfolyamának alakulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik