Belföld

Nem a NER miatt tiltotta le az igazgató az ünnepi műsort, az iskola előtt akciózott a TizenX

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Szerinte aktuálpolitika nem való köznevelési intézménybe. Volt raporton a tankerületnél, de nem most, hanem a korábbi videó miatt.

»200 Petőfi« a forradalmár költő élete még soha nem látott képekben (nem mindig) korhű muzsikákkal és jelmezekkel

címmel hirdették március 14-én a Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban az ünnepi műsort. A 11 órás még lement, a 12:15-re meghirdetettből valóban soha nem látott lett, mert azt igazgató az áthallások miatt letiltotta.

A hvg360-nak Csenki József nem akarta részletezni, milyen utalások miatt hozta meg döntését, de a portál névtelenséget kérő forrása azt mesélte, a műsor végén megidézték Petőfi szellemét, akitől megkérdezték, hogyan lehetne javítani az ország helyzetén, mire azt válaszolta, hogy „akasszátok fel aaa…. – majd halkan hozzátette – kabátomat.”

Az igazgató annyit árult el, a március 15-i ünnepi iskolai megemlékezésben direkt, sokszor félreérthetetlen aktuálpolitikai utalások voltak. Ezt látva döntött úgy, a műsort másodszor nem lehet előadni. Elismerte, ennek nagyon rossz volt a visszhangja, de most is azt gondolja, aktuálpolitika nem való az iskolába.

A műsort író pedagógiai asszisztens munkaköri leírásáában szerepel az ünnepek szervezése, de most fordult elő először, hogy ilyen sok, ennyire direkt politikai áthallás volt a szövegben. A ő munkamódszere a kölcsönös bizalmon alapul, de ez után egy szorosabb ellenőrzés jön. Arra a kérdésre, hol kezdődik a cenzúra, nem tudott válaszolni, azt mondta,

ha nincsenek egy műsorban direkt aktuálpolitikai utalások, akkor minden további nélkül mehet.

Arról nem akart beszélni, mire gondolt, amikor – a 444.hu forrásai szerint –  azt mondta, „ha ez kikerül, az iskolának vége”. A gyerekek petíciója nem jutott el hozzá, a szülők felháborodása a Facebookon keresztül igen, kollégái pedig különbözően fogadták a döntését,

megosztottság tapasztalható ebben is.

Tájékoztatta a tankerület vezetőjét, aki azt mondta, ez az ő jogköre. Tavaly viszont behívatták, amikor kollégái elénekelték, hogy rohadjon meg Pintér Sándor, de a tanárok nem kaptak még figyelmeztetést sem, neki kellett magyarázkodnia, de őt sem érte semmilyen fenyegetés. Csenki József azt mondja, ha nem Orbán Viktor lenne a miniszterelnök, vagy nem a NER lenne, akkor sem hangozhatott volna el direkt aktuálpolitikai üzenet, ha ő az igazgató.

Frissítünk!

Ne féljetek Petőfi szavaitól!

Ezt üzente a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium előtt pénteken akciózó TizenX. A Momentum ifjúsági szervezetének tagjai többször is lejátszották a költő Akasszátok fel a királyokat! című versét, és azt üzenték tanároknak, diákoknak, igazgatóknak, hogy ne féljenek Petőfi verseitől, Petőfi szavaitől. Március 15-e és a forradalom pont a szólásszabadságról, a szabadságjogokról, a cenzúra eltörléséről szólt, ezért nem hagyják, hogy Petőfi gondolatait elnyomják, elhallgattassák. Nagyon büszkék a saját magukért, a magyar szabadságért kiálló diákokra – tették hozzá.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik