Belföld

Betiltotta az iskolaigazgató az áthallásos Petőfi-műsort

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A negyedikesek még petíciót is írtak, de a Budenz igazgatója iskoláját féltette.

Egy hónapig készültek a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium diákjai a március 15-ei Petőfi-műsorukra, de csak egyszer adhatták elő – írta egy szülő beszámolója alapján az Index. Az ismétlést letiltották, mert a negyedikesek előadása áthallásos volt, abban olyan mondatok szerepeltek, mint „Le a cenzúrával! Szabad utat a sajtónak!”. A diákok a döntés ellen aláírásokat gyűjtöttek, mert így az iskola egyik fele nem láthatta az előadást, hiszen éppen azért kell mindig megismételni a műsort, mert a tornateremben nem fér el az összes diák.

A 444.hu-nak az iskolaigazgató, Csenki József megerősítette, ő döntött. A konkrét aktuálpolitikai áthallásokról nem beszélt, mondván, ha leírná az utalásokat, nem lett volna értelme a műsor leállításának. Azt mondta, az első előadást megtekintve azt tapasztalta,

hogy a műsorban direkt módon, sok alkalommal félreérthetetlen aktuálpolitikai utalások történtek. Ezért egyszemélyi döntést hoztam, miszerint a műsort második alkalommal nem lehet előadni. Pedagógiai és emberi meggyőződésem szerint egy köznevelési intézménynek nem feladata az, hogy a tanulók számára napi politikai kérdésekben állást foglaljon, vagy akár állásfoglalást közvetítsen – különösen nem egy iskolai ünnepség keretében, amelynek megtekintése minden tanuló számára kötelező. Úgy gondolom, mindez független akár az intézmény vezetőjének, akár a műsor szerkesztőjének, akár bármely pedagógusnak a személyes politikai meggyőződésétől, irányultságától.

A 444.hu értesülése szerint az igazgató korábban azt közölte a tantestülettel, hogy a Petőfi Sándor életét a születésétől a halálig követő zenés, verses előadásban „annyi aktuálpolitikai áthallás van, hogy ha ez

kimegy, vége az iskolának.

A szülők felháborodtak, egyikük szerint a gyerekek ennél plasztikusabban nem is tanulhatták volna meg, mit jelent a félelem, a diktatúra, a kiállás a szabadságért és mit jelent március 15-e. A műsorban egyébként nem csak Petőfi-versek voltak, hanem a költő által inspirált művek is (Varró Dániel, Utassy József verse, népdalok, a Nemzeti hiphop a Belgától, a Világszakadtság a Kozmosztól). A tanárok nem tartják kormánypártinak az igazgatót.

Csenki József félelme sem lehet ugyanakkor teljesen megalapozatlan, hiszen a tavalyi tanársztrájk óta a Budenz iskola vélhetően nem a tankerület kedvence.

Kapcsolódó
„Rohadjál meg, Pintér Sándor! Bocs, ez durva volt” – énekelték a Budenz iskola tanárai
A Youtube-ra került fel egy videó, amelyben a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium tanárai énelnek az iskola lépcsőjén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik