Belföld europoli

A kormány támogatja Ukrajna uniós megsegítését

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Mihály pénzügyminiszter azonnali feladata a megállapodás megkötése.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány határozata az Ukrajnának nyújtandó rendkívüli európai uniós makroszintű pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó állami garanciavállalási megállapodás megkötéséről.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés értelmében Varga Mihály pénzügyminiszter azonnali feladatként kapta meg, hogy gondoskodjon a megállapodás megkötéséről. Az Orbán-kormány rövid határozatában annyit rögzít, hogy egyetért

az Európai Bizottsággal kötendő és az Európai Bizottság által készített, Ukrajnának nyújtandó rendkívüli európai uniós makroszintű pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó, az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2022/1201 határozaton, valamint az Ukrajnának nyújtandó rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatásról, a közös tartalékalap tagállami garanciák és a 466/2014/EU határozat alapján garanciával fedezett, Ukrajnához kapcsolódó egyes pénzügyi kötelezettségekre vonatkozó egyedi tartalékfeltöltési szabályok segítségével történő megerősítéséről, valamint az (EU) 2022/1201 határozat módosításáról szóló Európai Parlament és a Tanács (EU) 2022/1628 határozaton alapuló állami garanciavállalási megállapodás

szövegével. Az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós segélyhez Brüsszel közös hitelfelvételt javasolt, amit korábban a magyar kormány mereven elutasított, de azt vállalta, hogy kifizeti a hazánkra eső 187 millió eurót.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik