Belföld

Vádat emeltek több ügyvéd ellen igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények miatt

Vádat emelt a Salgótarjáni Járási Ügyészség nyolc személy ellen, mert hamis tanúvallomások útján befolyásoltak folyamatban lévő büntetőeljárásokat. A Nógrád Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint két ügyvéd is van a vádlottak között.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség a közelmúltban emelt vádat abban a büntetőeljárásban, amelyben két korábban folyt nyomozáshoz, mint alapügyekhez kötődően vontak felelősségre két ügyvédet is.

Az első ügyben egy fiatal férfi ellen indult eljárás a barátnője sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt. A férfi vissza akarta vonatni a terhelő vallomást a lánnyal, ennek érdekében barátnőjével felkeresték a férfi védőjét, a jelen ügy vádlottját. Az ő javaslatára bevonták az ugyancsak ügyvédként dolgozó elkövetőt, akit a lány az alapügyben jogi képviselőjének hatalmazott meg, és aki elkészített, majd a lánnyal a rendőrségen elmondatott egy hamis vallomást.

Az „eljárásáért” mindkét ügyvéd pénzt kért, aminek kifizetését, valamint a lánnyal szemben a hamis tanúzásért várhatóan kiszabandó pénzbüntetés rendezését is az alapügy terheltje vállalta magára.

Bár a lány a hamis vallomást a befolyásolás hatására megtette, utóbb azt visszavonta és feltárta a vallomása keletkezésének körülményeit is. Az ügyvéd azon túl, hogy részt vett a hamis vallomás elkészítésében, anyagi ellenszolgáltatásért hátrányosan képviselte az ügyfelét, így ügyvédi visszaélés miatt is felelnie kell.

Az ügyvéd foglalkozású vádlott és társai egy emberkereskedelem miatt folyó alapügyben is befolyásolták két tanú vallomását. Ebben az esetben az ügy terheltjének apja vitte el az egyik sértettet fia védőügyvédjéhez, a vádlotthoz, aki a sértett nyomozati vallomásának ismeretében a korábbi vallomásával ellentétes tartalmú vallomást készíttetett vele. Az iratot egy közjegyzői irodába küldte el, ahol a hamis vallomást közjegyzői okiratba foglalták, majd a közjegyzői okiratot az ügyvéd becsatolta védence érdekében a nyomozás során.

Ugyancsak az alapügyben eljárt védő volt az, aki a vádirat szerint megszerkesztett egy vallomás visszavonásáról szóló iratot, melyet az alapügy vádlottjának szülei írattak alá egy másik sértettel, akinek pénzt is adtak a vallomása megváltoztatásáért. A hamis tartalmú nyilatkozatot az ügyvéd tudtával a vádlott apja juttatta el a hatóságokhoz.

Az alapügy sértettjei, akik az eljárásban hamis tanúvallomást tettek, később részletesen feltárták a történteket. Az egyik ügyvédet három rendbeli, felbujtóként elkövetett hamis tanúzás, haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélés, valamint két rendbeli hamis okirat elkészítése miatt, míg a másik ügyvédet egy rendbeli, felbujtóként elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt állítják bíróság elé.

Az első ügyben a lánynak hamis tanúzás miatt, barátjának pedig ugyancsak felbujtóként kell felelnie, a másik alapügy két sértettje szintén hamis tanúzás miatt felel, ezen alapügy terheltjének szülei pedig szintén felbujtóként, az apa pedig a hamis okirat bizonyítékként való felhasználása miatt is.

Az ügyvédi foglalkozásával többszörösen visszaélő vádlottal szemben szabadságvesztés kiszabására és közügyektől eltiltására, továbbá az ügyvédi hivatástól való végleges eltiltására tett indítványt az ügyészség. A hamis vallomást tevőkre pénzbüntetést, míg a többi vádlottra és a másik ügyvédre felfüggesztettet kértek azzal, hogy tiltsák el a foglalkozásától. Az egyik ügyvédre három év hat hónapot, míg a másikra másfél év felfüggesztettet kérte előkészítőülésen történő beismerés esetére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik