Belföld

Flashmobbal ünnepelték a pí napot

Forrás: Bolyai Társaság
Forrás: Bolyai Társaság

Különleges nap a mai a matematika szerelmesei számára, hiszen március 14-e a Matematika Világnapja, más néven a pí nap. Azért lett éppen a harmadik hó 14. napja, mert a pí körülbelüli értéke 3,14.

Magyarországon a Bolyai János Matematikai Társulat szervezésében több programmal is ünnepelték a pí napot, így például az úgynevezett Matek az Utcán eseménnyel, amelyen a járókelők felfedezhették a matematika szórakoztató arcát. Az eseményt 7 helyszínen 70 önkéntes valósította meg.

  • Cegléden drónfelvétel készült a pí flashmobról, a szervező matematikatanárok pedig Pí-klubot alapítottak, ami egy hosszú távú szakmai együttműködés kezdete.
  • Pest belvárosában az arra járók megtudhatták, hogy mi a hasonlóság egy 3D nyomtatóval készült fraktál és egy brokkoli között.
  • Óbudán egy Vasarely-festmény alapján készítettek optikai illúziókollázst.
  • Debrecenben Kairó ötszögekkel csempézték ki az egyetem lépcsőjét.
  • Nagykanizsán hazavihették a pí egy számjegyét lufin.
  • Veszprémben logikai játékokkal játszottak,
  • Szombathelyen pedig olyan világhírű magyar találmányokkal találkoztak mint a Rubik-játékok és a Gömböc.

A társaság keddi közleményében felidézi, hogy először 1988-ban ünnepelték a pí napot, és 2019-ben nyilvánította az UNESCO a Matematika Világnapjává. Ilyenkor a matematikusok kerek pí-tét esznek, utalva arra is, hogy a pí segítségével lehet kiszámolni a kör nagyságát. Szokás még verset írni a pí jegyeihez és pí memorizáló versenyt rendezni, ami azért kihívás, mert a számnak végtelen sok jegye van. Véletlen egybeesés, hogy Albert Einstein éppen március 14-én született.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik