Belföld

Tizenötezer pedagógus töltötte ki eddig a Belügyminisztérium kérdőívét

Közleményt juttatott el az MTI-hez a Belügyminisztérium, melyben arról adtak hírt, hogy már 15 ezerre rúg azoknak a pedagógusoknak a száma, akik véleményezték a pedagógus teljesítményértékelési koncepciót. Az anonim kérdőívet még március 6-án küldte ki az Oktatási Hivatal az intézményeknek, a tárca hangsúlyozza, hogy továbbra is van lehetőség a kitöltésre.

Az első részeredmények szerint a válaszadók többsége meghatározó szerepet tulajdonít az értékelési szempontrendszerben az adott intézmény sajátosságainak, és egyetért azzal, hogy a teljesítményértékelés során nem más intézmények pedagógusaihoz, hanem az adott nevelőtestületen belül célszerű viszonyítani az oktató-nevelő munka hatékonyságát. Az értékelésben az igazgató szerepét tartják elsődlegesnek.

„A tárca a pedagógusok válaszai alapján dolgozza ki a teljesítményértékelés végleges szempontrendszerét, ezért a Belügyminisztérium valamennyi pedagógust arra kér, éljen a koncepció véleményezésének lehetőségével, töltse ki a kérdőívet, vegyen részt a hivatás jövőbeli elismerésének kidolgozásában” – olvasható a szövegben.

A tárca kitért arra is az új teljesítményértékeléssel kapcsolatban, hogy „a pedagógusok körében korábban végzett online felmérés eredménye szerint a válaszadók 70 százaléka egyetértett azzal, hogy díjazásuk a jövőben vegye figyelembe a teljesítményt”.

A közlemény második felében aztán a béremeléssel kapcsolatban megismételték, hogy a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbéremelés következhet. Egészen pontosan az idei béremelés mértéke a már megelőlegezett 10 százalék helyett  januárig visszamenőleg 21 százalékos lesz, továbbá a következő három évben is folytatódhat a béremelés, amit a kormány 2030-ig a diplomás átlagbér emelkedésével arányosan indexál majd – feltéve, ha megkapja Magyarország az uniós pénzeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik