Belföld

Ötödére alkudta le a 360 milliós ékszerkollekció árát Schadl György

Újabb részlettel gazdagította a Schadl-ügy szövevényes történetét a Telex. Pénteken reggel megjelent cikkük szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a becsült értékének kevesebb mint ötödéért, 70 millió forintért jutott hozzá egy 360 millió forintos, gyémánttal díszített ékszerkollekcióhoz. A tranzakciót 2020. június 6-án, a koronavírus-járvány árnyékában hajtották végre egy budapesti ékszerésznél. A lap szerint a vásárlás részleteiben előre megegyeztek. Schadl Györgynél 70 millió forint volt készpénzben, amit nem sokkal korábban két beszervezett végrehajtótól, F. M-től és M. E-től szedtek össze.

A csomagban egy 157,1 grammos, 18 karátos arany karlánc, és egy nyakék volt egy 168 karátos, azaz 33,6 grammos Natural Fancy Yellow gyémánttal. Az ékszerész a garnitúra értékét valamivel korábban a hivatalos, úgynevezett GIA értékbecslés szerint 1,2 millió dollárra, azaz körülbelül 360 millió forintra becsülte, majd ezt Schadl lealkudta 350 ezer dollárra.

Később az alkudozás 290 ezer, majd 248 ezer dollárig jutott, aminek a vége a 70 millió forintos vételár lett.

A nyomozati anyag szerint Schadl azért vette a 70 milliós ékszergarnitúrát, hogy eltüntesse a korábban végrehajtóktól beszedett több mint kétszázmillió forint korrupciós pénzt. A Telex arra is kereste a választ, hogyan alkudta le az eredetileg 360 millióra becsült ékszert 70 millióra a végrehajtók elnöke, de a megoldáshoz nem jutottak közelebb. Felhívták ugyan az érintett ékszerészetet, de kérdésükre azt a választ kapták, hogy Schadlról

nem tudunk semmit és nem nyilatkozunk.

Schadl György sofőrje egyébként többször járt ennél az ékszerésznél hasonló ügyletek végett a nyomozati iratok szerint. M. Viktor lefoglalt mobilja bejegyzései alapján 2019. október 31-én egymillió, 2020 februárjában pedig egyszer 5,9 millió, majd 6,5 millió forintot hagytak ott készpénzben. A 70 milliós tétel után még 2020 végén volt egy 12,5 milliós kifizetés, későbbi bejegyzések nincsenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik