Belföld

Egy strasbourgi ítélet miatt jogszabályt kell változtatnia Magyarországnak

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Még 2016-ban fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) egy magyar érintett, aki szerepelt az adóhatóság rendszeresen közzétett listáján azok között, akiknek 180 napon túli, 10 millió forintnál nagyobb az adótartozása. Itt a tartozás összege, neve és az adóazonosító jele mellett a lakcíme is szerepel az érintetteknek.

Egy korábbi strasbourgi kamarai ítélet még nem mondott ki alapjogsértést ennek kapcsán, ám fellebbeztek, azaz kérték az EJEB nagykamarájának az eljárását. Ott pedig már úgy döntött a testület, hogy az adóslistát előíró jogszabály alkalmazása az Emberi Jogok Európai Egyezménye 8. cikkének, azaz a magán- és családi élet, valamint az otthon tiszteletben tartásához való jog megsértésének számít, írja a Hvg.hu. A nagykamara döntése ellen pedig már nem lehet fellebbezni.

A döntés csak a konkrét érintettre vonatkozik, aki közben elévülés miatt lekerült a listáról, de azt jelenti, hogy ezentúl bárki pert indíthat, ha felkerül a közzétett adóslistára.

A NAV-nak viszont addig publikálnia kell ezt a listát, ameddig az erről szóló törvényt meg nem változtatják. Így valószínűleg jogszabályt kell majd módosítani. Az EJEB nem ítélt meg kártérítést, mert úgy döntöttek, a jogsértés megállapítása önmagában is elegendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik