Belföld

Óbudai pedofilügy: Orbánék felelősségét firtatta Novák Előd

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
A Mi Hazánk politikusa csak az azonos neműeknél emelné vissza a beleegyezési korhatárt 18 évre.

Orbán Viktort kérdezte a Mi Hazánk politikusa arról, hogy kormánya miért szüntette meg a felnőttek 18 év alattiakkal való
homoszexuális kapcsolatának tilalmát. A Mi Hazánk politikusa azért fordult a miniszterelnökhöz, mert az óbudai pedagógiai asszisztens ügye legfontosabb kérdésének a büntetőjogi felelősség megállapítását tartja. Mint írta, ha a férfi megúszhatja, hogy állítása szerint egy 15 éves diákkal volt viszonya, akkor különösen ki kell emelni, hogy

Önök 2012-ben törvénymódosítással 18-ról 14 éves korra csökkentették a homoszexuális kapcsolat beleegyezési korhatárát. Miért? Hajlandók most a közfelháborodás nyomán a gyermekvédelem jegyében visszaemelni a korhatárt?

Novák Előd emlékeztetett rá, a két éve hozott „Gyermekvédelmi Törvény” tiltja, hogy egy felnőtt pornográf, a szexualitást öncélúan ábrázoló, homoszexualitást népszerűsítő tartalmakat 18 év alatti számára hozzáférhetővé tegyen, de azt nem, hogy  „rávegyen egy – akár vele egynemű – kiskorút arra, hogy közösüljön vele”. Magyarországon 2012 óta ez az azonos neműek esetén sem tiltott 14 éves kortól.

Magyarországon az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat beleegyezési korhatárát korábban 18 évben állapították meg, a Btk., „fajtalanság” címén büntetni rendelte a korhatárt figyelembe nem vevő felnőtteket. Az Alkotmánybíróság ezt 2002-ben alkotmányellenesnek minősítette, de módosítása még a balliberális kormányoknak sem volt fontos.

Az Orbán-kormány 2012-ben az új Btk. megalkotásakor mégis 14 évben állapította meg az azonos neműeknél is a beleegyezési korhatárt, nem az Alaptörvényt módosította a kiskorúak védelméért – tette hozzá. A Mi Hazánk politikusa súlyos következetlenségnek, képmutatásnak tartja, hogy egy ugyanilyen kiskorú a Fidesz szerint még nem elég érett ahhoz, hogy megnézzen egy olyan filmet, amiben a homoszexualitást bemutató jelenet van. Szerinte a gyermekvédelmi törvény akkor lenne valóban családbarát, a jogharmonizáció elvével egyező, ha az azonos neműek beleegyezési korhatárát visszaemelné 18 évre. Novák Előd arra várt választ Orbán Viktortól, hogy a fentiek alapján hajlandóak-e jogszabályt, akár Alaptörvényt is módosítani.

A miniszterelnökhöz intézett írásbeli kérdésre – Varga Judit miniszter megbízásából – Répássy Róbert államtitkár azt válaszolta, hogy a visszataszító óbudai eset minden jó ízlésű embert felháborított. Ebben a körben vitán felül áll, hogy a lehető legszigorúbb válaszokat kell adni a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekre, a hatóságoknak minden ilyen esetben gyors és alapos vizsgálatot kell lefolytatniuk, ahogy most is.

Tájékoztatom, hogy a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény nem változtatott a szexuális beleegyezési korhatáron és nem csökkentette a büntetőjogi védelem szintjét. A szexuális beleegyezési korhatár az Alkotmánybíróság 37/2002. (IX. 4.) számú AB határozata óta egységesen 14 év, mind az azonos, mind az ellentétes neműek esetén.

Az államtitkár szerint a büntetőjogi védelem bővült, az új Btk. számos szigorítást hozott a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények tekintetében, az Országgyűlés az elmúlt években olyan törvényeket alkotott, amelyek a gyermekek fokozottabb védelmét szolgálják (elévülés, foglalkozástól eltiltás, pedofil lista). Ugyanakkor az óbudai eset bizonyítja, hogy a gyermekvédelem területén mindig újabb és újabb lépéseket kell tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik