Belföld

Gyurkó Szilvia: Fidesz-fordulat jöhet a tiniszex ügyében

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Éppen a kormánypárt legalizálta ugyanis, hogy akár 12 éves gyerekek is létesíthessenek nemi kapcsolatot. A PSZ üdvözli az ombudsmani vizsgálatot, a PDSZ szerint a kormány lejáratókampányba kezdett.

Az elmúlt hetekben nagy vihart kavart az óbudai pedagógiai asszisztens ügye, akit elbocsáttak, miután azt állította, egy 15 éves diákkal volt viszonya. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, aki ilyet tesz, az pedofil, ennek megfelelően kell vele bánni, ezért át kell tekinteni a gyermekvédelmi szabályokat, hogy az ilyen esetek ne maradjanak következmények nélkül. A miniszter a szigorítást még a kormánypártok feladatának nevezte, de Orbán Viktor hétfőn, napirend előtti felszólalásában ebben az ügyben az Országgyűlés minden frakcióját, pártállásra való tekintet nélkül, együttműködésre kérte. A miniszterelnök arról tájékoztatta a Tisztelt Házat, hogy

Magyarországon a gyermekpornográfia eseteinek száma erőteljesen nő. 2017-ben 120 ilyen esetet ismertünk meg, 2022-ben pedig 261-et. Négy-öt év alatt 120-ról 261-re! Az ember ép ésszel képtelen felfogni, hogy történhet meg ilyen Magyarországon.

A Népszava ennek kapcsán azt írja, éppen a kormány nem biztosítja azokat a feltételeket, amelyekkel az ilyen esetek számát csökkenteni lehetne, ráadásul a jelenlegi törvény „felmenti” a pedagógusi asszisztenst a szexuális bántalmazás alól, a 15 éves fiatallal – életkora miatt – nem tiltott a kapcsolat. A Btk. szerint legfeljebb azért büntethető a férfi, mert „nevelése, felügyelete alatt álló” fiatallal volt viszonya.

Akár már 12 évesen legálisan szexelhetnek a gyerekek, aki pedig elmúlt 14 éves, bárkivel élhet nemi életet, ha nincs erőszak, bántalmazás, kényszerítés, vagy helyzettel, hatalommal való visszaélés a kapcsolatban.

Ezt mondta a lapnak Gyurkó Szilvia.

A Hintalovon Alapítvány gyermekjogi tanácsadója emlékeztetett rá, 2012-ben, a második Orbán-kormány idején, módosította Fidesz úgy a Büntető Törvénykönyvet, hogy egy 12 éves gyerek beleegyezéses szexuális kapcsolatot létesíthet egy másik, 18 évnél nem idősebb fiatallal. (Addig 14 év volt a korhatár.)

Gyurkó Szilvia felidézte, akkor a minisztérium azzal érvelt, hogy egyre korábbra tolódik a nemi érés, egyre több gyerek él nemi életet 12 éves kortól, a törvény ne kriminalizáljon olyat, ami amúgy is megtörténik. A szakemberek azóta is bírálják ezt a szabályozást, mert hiányzik a megfelelő szexuális felvilágosítás, a nemzeti alaptanterv tartalmaz ugyan előírást a családi életre nevelés és a szexuális felvilágosítás témakörében, de ez csak a fogamzásgátlásra, családtervezésre és a nemi éréssel összefüggő kérdésekre terjed ki – tette hozzá a szakember.

NPK: szigorítana a  kormány

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az InfoRádióban azt mondta, a kormány szigorítaná náluk a tagság feltételeit, de nem tudja, ez mit jelent, erről nem voltak konkrét egyeztetések. Jelenleg a tagság automatikus a pedagógusoknak, oktatóknak, ha állami fenntartású intézményekben dolgoznak. Horváth Péter azt mondta, nem tudja, miként lehet megelőzni a szexuális visszaéléseket az intézményekben. Jelenleg a pedagóguspályán nincs előzetes szűrés, alkalmassági vizsga. Az egyetemek jelezték, képzés közben kell figyelni, ha valaki gyanús viselkedésjegyeket mutat.  Azt reméli, az óbudai csak egy szélsőséges eset volt, talán egy-két hasonló lehet az országban. Ilyenkor fontos a gyorsaság,  Aki ezért ilyet tapasztal szülőként, iskolai dolgozóként, diákként, azonnal jelezze, ez nem árulkodás, a minél gyorsabban elindított vizsgálat talán kezelni tudja a helyzetet – tette hozzá Horváth Péter.

A PSZ üdvözli az ombudsmani vizsgálatot

Az óbudai eset után a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben az alapvető jogok biztosa. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözölte ezt, jelezte, az átfogó vizsgálat lehetőséget ad a múltbeli visszásságok feltárására is, Kozma Ákos áttekintheti, hogyan sérül a gyermekek oktatáshoz való joga amiatt, hogy egyes településeken évek óta nincs pl. matamatikát, informatikát vagy nyelveket tanító pedagógus, tornaterem, egyes termekben 16 fokban ülnek a diákok. A PSZ  jelezte, erre már tavaly október 4-én és 5-én felhívták a figyelmet az ombudsman fővárosi és területi irodái előtt, de csaknem öt hónapja beadványaira nem érkezett válasz. Nyomatékosan kérik az ombudsmant, vizsgálja meg, az állam teljesíti-e alkotmányos kötelezettségét a gyermekek nevelésében-oktatásában, ha nem, ezt számon ki kérheti Magyarországon.

A PDSZ szerint a gyűlöletpolitikát folytat a kormány

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Nedolgozzingyen oldalon jelezte, soha nem védett pedofilokat, álláspontja szerint a közoktatási intézményekben betöltött munkakörökkel összeegyeztethetetlen tanulókkal szexuális kapcsolat létesítése, Gulyás Gergely miniszter és a propagandasajtó mégis lejáratókampányba kezdett a PDSZ ellen. Egyértelművé vált, a kormánynek nem a gyermekek védelme a cél, hanem az ellenségüknek tekintett szervezetekkel a leszámolás. A PDSZ emlékeztetett rá, a szivárványhoz hasonlító logóját már akkor kiválasztotta, amikor az LMBTQ betűszó még nem is volt ismert, és Pokorni Zoltán volt a PDSZ vezető tisztségviselője, szóvivője. A szakszervezet szerint a pedofíliát a homoszexualitással, a kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolatot a szexuális irányultsággal összemosó politika megakadályozza szakemberek bevonását abba a fontos felvilágosítómunkába, amely eredményeképpen védeni lehet a gyermekeket, tanulókat az őket érő esetleges abúzusokkal szemben, mivel azok felismerését és az időben történő segítségkérést szolgálják.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik