Belföld

Lényegesen súlyosabb büntetést kértek a válófélben lévő nejét lábbal megfojtó férfire

Súlyosabb büntetést kértek arra a férfire, aki közel két évvel ezelőtt megfojtotta a válófélben lévő feleségét egy szegedi panzióban. Az ötvenéves férfi  hat évet kapott november elején erős felindulásban elkövetett emberölés bűntette miatt.

A hat kisegítő osztályt végzett férfi és a tanár, gyógypedagógus végzettségű nő között már a bűncselekmény előtt csaknem egy évvel megszakadt a házastársi kapcsolat, s az asszony be is adta a válókeresetet. Ennek ellenére a férfi a nő közelében maradt, az utcára kerülve a korábbi közös lakóhelyük lépcsőházában töltötte az éjszakákat, ingóságait és ruházatát is ott tárolta.

A férfivel szemben az asszony kezdeményezésére több eljárás is indult, de ezek között voltak olyanok, amelyeket a rendőrség – bizonyíték hiányában – megszüntetett. A bíróság a férfi távoltartását is elrendelte, ennek időtartama azonban 2021 tavaszán lejárt.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatása szerint a válófélben lévő házaspár egy szegedi panzióban találkozott, ahol a nő ismeretlen okból fémcsövekkel támadt a férjére. A férfi  elvette tőle a csöveket és az egyikkel ütlegelni kezdte az asszonyt, majd a földre kerülése után rálépett a nyakára. A férj még ekkor is ütlegelte a nőt, aki a nyakára taposás következtében megfulladt.

A férfi hat évet kapott erős felindulásban elkövetett emberölés bűntette miatt. Az ügyészség a sima emberölés bűntettének megállapítása, és a kiszabott szabadságvesztés súlyosítása és a terhelt  feltételes szabadságból történő kizárásáért, míg a vádlott enyhítésért, annak védője pedig elsődlegesen felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség fenntartotta az elsőfokú ügyészség fellebbezését. Álláspontjuk szerint az elsőfokú bíróság tévesen minősítette enyhébben a férj cselekményét, annak helyes minősítése emberölés bűntette, melyre tekintettel lényegesen súlyosabb szabadságvesztés kiszabása indokolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik