Belföld

Őrizetbe vettek 17 határrendészt korrupció miatt

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást a tegnap esti ártándi nagyszabású bűnügyi akció után. A Központi Nyomozó Főügyészség 17 határrendészt és egy civilt vett őrizetbe.

A korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában az ügyészség összehangolt eljárási cselekményeket folytatott tegnap este. A bűnügyi akcióban közel 300 rendőr és ügyész vett részt.

A megalapozott gyanú lényege szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek a szolgálataik során rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el.

Az Ártánd, illetve Nagykereki Közúti Határátkelőhelyen szolgálatot ellátó 17 határrendész tavaly április előtt megállapodott abban, hogy az átkelőhelyen átutazóktól rendszeresen jogtalan előnyt fogadnak el, majd az összegyűjtött készpénzt a szolgálatot követően egymás között előre meghatározott arányban elosztják.

Az elkövetők között tiszti rendfokozatú nincs, a legmagasabb beosztású határrendész az átkelőhelyeken szolgálatot ellátó szolgálatirányító parancsnok és átkelőhely-ügyeletes volt.

A két-két szolgálatirányító parancsnok, illetve átkelőhely-ügyeletes közvetlenül nem fogadott el jogtalan előnyt, ők alárendeltjeiket a bűncselekmények elkövetésében azzal segítették, hogy őket a kívánságuknak megfelelően olyan sávokra osztották be, ahol nagyobb esély volt a vesztegetési pénzek megszerzésére, továbbá elöljárói kötelességüket megszegve a tudomásukkal zajló korrupcióról nem tettek jelentést, azzal szemben nem léptek fel, amiért cserébe részesedést kaptak a a vesztegetési pénzből. A gyanúsítottak kihallgatása jelenleg is tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik