Belföld

Kósa Lajos: Ha Ukrajna veszít, akkor is marad valami az országból

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Kósa Lajos a Hír TV kedd esti adásában a Népszava tudósítása szerint a következőképpen fogalmazott azzal kapcsoltban, miért tartja problémának, hogy „az orosz energiafüggőséget Magyarország amerikaira cserélje”:

ha úgy szokom le a dohányzásról, hogy közben alkoholista leszek, akkor nem sokat segítettem a dolgon.

A lap megjegyzi, hogy az igazság az, hogy amíg korábban az EU-tagországok földgázszükségletét 40 százalékban Oroszországtól importált gáz fedezte, tavaly szeptemberre ez az arány 9 százalékig csökkent, ám ennek nem Amerika, hanem Norvégia lett a legnagyobb nyertese.

A fideszes politikus azzal kapcsolatban is felszólalt, miért gondolhatják egyesek, hogyan veszítheti el ezt a háborút Oroszország. „Mindenki hazamegy? Vlagyimir Putyin megadja magát? A vége az az, hogyha Oroszország elveszíti a háborút, az orosz nukleáris doktrína szerint az egy atomháborúba torkollik, akkor nem nyer senki. Mindenki veszít”, magyarázta Kósa Lajos.

Ezt követően pedig arról beszélt, hogy amennyiben Ukrajna veszít, akkor is „teljesen nyilvánvaló, hogy Ukrajnából marad valami”, mert  „az egy óriási ország, az oroszoknak meghaladja az integráció a képességét”.

Az ukránok nem párolognak el, nem mennek el az utolsó szálig, és egyébként az ukránok hallatlan nehéz helyzeteket éltek már túl, lásd, holodomor

– mondta Kósa, utalva az  1932-33-as nagy éhínségre, amelyben becslések szerint 3-7,5 millió ukrán halt meg. „Akkor egyébként sokkal többen haltak meg (…) az ukránok közül mint itt a háborúban az emberveszteség, és túlélték. Tehát magyarul Ukrajna is lesz, valamint ukránok lesznek”, vonta le a váratlan következtetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik