Belföld

Ujhelyi szerint az Európai Bizottság nem fogadta el az Orbán-kormány vállalásait

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Brüsszeli információm szerint mind a helyreállítási alap pénzei, mind pedig a hagyományos uniós hétéves költségvetés forrásai körül tovább húzódik a bizonytalanság, az Európai Bizottság ugyanis a héten döntött és nem fogadta el a Fidesz-kormány által – többek között az alapítványokba kiszervezett egyetemek kuratóriuma kapcsán tett – módosításokat és vállalásokat – írta a Facebook-on Ujhelyi István európai parlamenti képviselő vasárnap.

A politikus szerint ennek súlyos következményei lehetnek, hiszen a közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó jelenlegi magyar szabályozás átfogó reformja egyrészt feltétele a helyreállítási alap forrásainak kifizetéséhez teljesítendő úgynevezett „szupermérföldköveknek”, másrészt pedig a jogszabály átalakítása szintén nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a modellváltáson átesett egyetemek hozzáférhessenek a hagyományos hétéves költségvetés Erasmus+ illetve Horizon forrásaihoz.

A politikus szerint egyértelművé vált, hogy nem lesz elegendő, hogy a „közvagyon-jellegét elvesztett egyetemek felett rendelkező alapítványokból a miniszterek kiszállnak, nyilvánvalóan ennél szélesebb körű és meggyőzőbb lépéseket várnak”. Ujhelyi szerint ezt a Bizottság már többször is jelezte a kormánynak.

Tökéletesen látszik, hogy Orbánék megint kuruckodnak, megpróbálják «okosba» megoldani a megegyezést az Unióval, amolyan jól ismert fideszes «jut is, marad is» alapon.

Ez azonban most már kevés lesz és ha a Fidesz-kormány tovább húzza az időt, akkor a saját maga által vállalt határidőkből is kicsúszik, ami végzetes veszélybe sodorja a közös hazánknak járó forrásokat – írta az Esély Közösség alapítója.

A politikus szerint az Európai Bizottság egyelőre nem lát elégséges előrelépést az igazságügyi rendszer reformjával kapcsolatos, úgynevezett „jogállamisági szupermérföldkövek” tekintetében sem. A magyar igazságügyi rendszer mélyreható és átfogó átalakítása egyfelől a helyreállítási alapból járó források kifizetésének feltétele, másrészt a 2021-2027 közötti időszakra hazánk számára megítélt teljes fejlesztési támogatási keret lehívásának, vagyis mintegy 8300 milliárd forintnyi forrás folyósításának is előfeltétele is – jegyezte meg, hozzátéve, a kormánynak maradt még néhány hete ezen feltételek teljesítésére.

– Hiába várja Orbán és a NER-elit, hogy „Brüsszel” a falnál megfordul és kezet fog velük. Brüsszel maga a fal, amibe Orbán fejét már beleverték.  Értem, hogy nem erre számítottak és még szédelegnek a kokitól, meg a sallertől, de ideje lenne teljesíteni, amit kell. A haza nem eladó, a jogállamiság pedig nem üzlet – zárta bejegyzését Ujhelyi István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik