Belföld

Mészáros Lőrinc kitette veje cégét két fontos vasúti beruházásból

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Mészáros Lőrinc cége fővállalkozóként indoklás nélkül, a teljesítés utolsó fázisában tette ki Homlok Zsolt kft.-jét két fontos vasúti beruházásból. A döntés nyomán uniós támogatásoktól eshetünk el – értesült a Szabad Európa.

A két beruházás a Püspökladány–Biharkeresztes vasútvonal villamosítása, valamint a váci vasútállomás villamos felújítása. Mindkét beruházás csúszásban van: Vácott 2021. november 30. volt a befejezés határideje; Püspökladánynál pedig tavaly december 31-én kellett volna átadni a felújított vonalat a forgalomnak. Mindkét projekt az előző, 2014-21-es uniós költségvetési ciklus forrásainak terhére valósul meg.

Az EU-ban éppen az esetleges csúszások miatt létezik egy úgynevezett N+2-es szabály, e szerint a hétéves ciklushoz képest két év csúszással még be lehet fejezni egy beruházást úgy, hogy a támogatás nem vész el. Ezen túl azonban már nem, vagyis

idén év végéig mindenképpen át kell adni mindkét fejlesztést, különben akár tízmilliárdos forrásvesztéssel is számolhatunk.  A Szabad Európa szerint személyes viszály állhat Homlok Zsolt menesztése mögött, ugyanis a hírek szerint megromlott Homlok Zsolt és Mészáros Lőrinc kisebbik lánya, Homlok-Mészáros Ágnes házassága. Erről árulkodik, hogy Homlok-Mészáros Ágnes január 31. óta már nem felügyelőbizottsági tag férje cégében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik