Belföld

Szó szerint fogas kérdésre válaszolt Polt Péter Hadházy Ákosnak

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
Gyanúsított még nincs, de különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoznak.

Hadházy Ákos írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a legfőbb ügyésznek, mert információi szerint nyomozás folyik a Fogászati Turisztikai Kutató központ ügyében. Polt Pétertől arra várt választ, hol tart a nyomozás.

  • Folyamatban van-e még a nyomozás, van-e gyanúsítottja az ügynek?
  • Ha az eljárás megszüntetésre került, mi volt annak az oka?
  • Hány tanút hallgattak meg az eljárás során?
  •  Bizonyítási indítványok közül melyek kerültek végrehajtásra?
  • Indítványok közül melyek azok, amelyek foganatosítását tervezik?

Polt Péter a független képviselőnek azt válaszolta, hogy bár kérdése nem tartalmazott a büntetőeljárás egyértelmű beazonosítására alkalmas
adatot, de tartalma alapján az a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi
Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztályán folyamatban lévő büntetőeljárásra vonatkozhat.

Ez a nyomozás folyamatban van, gyanúsítottat még nem hallgattak ki. Ez azért fontos, mert a legfőbb ügyész felhívta Hadházy Ákos figyelmét, hogy a 2018. júliusa óta hatályos büntetőeljárásról szóló törvény az ügyészség által az országgyűlési képviselőknek adható tájékoztatás szempontjából új helyzetet teremtett azzal, hogy a nyomozást két részre — felderítésre és vizsgálatra — osztotta.

A két szakasz közötti határvonalat a gyanúsított kihallgatása jelenti. A korábbi helyzettől eltérően a felderítési szakaszában az ügyészségnek csak felügyeleti jogköre van, irányítási jogok csak a vizsgálati szakban, a gyanúsított kihallgatása után illetik meg. Jelenleg tehát ebben az ügyben nyomozás ura nem az ügyészség, a tájékoztatás a nyomozó hatóság irányítását ellátó személy jogkörébe tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik