Belföld

Beismerte a kormány, hogy saját emberük szivárogtatta ki az érzékeny KSH-adatot

Saját honlapján ismerte el a kormány, hogy György László kormánybiztos titkárságának munkatársa szivárogtatott ki egy, még embargós KSH-adatot februárban. Egész pontosan azt írták: „2023. február 3-án a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos (azaz György László – a szerk.) titkárságának munkatársa nyilvánvaló tévedésből továbbított egy – akkor még embargósnak minősülő – KSH adatot.”

Megjegyezték továbbá, hogy a munkatárs hozzáférését a hasonló adatokhoz azonnali hatállyal megvonták.

Február elején jelent meg a KSH gyorsjelentése a decemberi kiskereskedelmi forgalomról, az adatsorban szereplő számok hajszálpontosan egyeztek a Makronóm Intézet két nappal korábbi közleményében megjelentekkel. A KSH belső vizsgálata megállapította, hogy nem a hivatal vezetőitől, munkatársaitól került ki embargós adat jogosulatlan személyhez, szervezethez.

Február 20-án a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke arról tájékoztatta az MSZP-t, hogy zajlik az adatgyűjtés a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatszivárgási ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik