Belföld

Öt év börtönt kértek a hálapénz elfogadásával vádolt hajdú-bihari orvosra

Önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség egy orvossal és az asszisztensével szemben.

Szűcs Erika, a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt közölte, hogy öt év börtönbüntetést, öt év közügyektől eltiltást, és 550 ezres pénzbüntetést kértek a szakorvosra azzal, hogy három évre tiltsák el az orvosi foglalkozástól, és 45 ezres vagyonelkobzást is rendeljenek el vele szemben.

Hozzátette, az asszisztensre  1 év 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, 50 ezres pénzbüntetést és 5 ezer forintos vagyonelkobzást kértek.

A vádirat szerint a szakorvos 2021 október elseje és 2022 január 28-a között négy alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és egyéb ajándéktárgyat három betegtől és egy beteg hozzátartozójától.

Azt írták, hogy az orvos olyan egészségügyi ellátásért – műtéti előjegyzés, vizsgálat elvégzése – fogadott el jogtalan előnyt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott. A szakorvos egyszer ötezer forintot adott az asszisztensének egyik betegtől kapott pénzből, aki azt elfogadta.

Az elkövetők ezzel megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexének  vonatkozó előírásait is.

A címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész arról tájékoztatta a lapunkat, hogy a szakorvos nem tett beismerő nyilatkozatot, míg az asszisztense beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség  az orvost négyrendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, míg az asszisztensét  bűnsegédként elkövetett önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt állítja bíróság elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik