Belföld

A Nézőpontnál nem hatott a válság a Fideszre

Szajki Bálint / 24.
Szajki Bálint / 24.
Az MKKP bejutna a parlamentbe. Stabilizálódott a centrális erőtér.

Egy most vasárnapi ország­gyűlési választásokon a Fidesz 52 százalékkal nagy valószínűséggel elérné tavalyi listás eredményét – írja a Magyar Nemzet a kormányközeli Nézőpont Intézet friss kutatása alapján. A Fidesz–KDNP előnye az elmúlt egy év válságos időszaka ellenére sem kopott el – teszik hozzá. A kutatás módszertanát nem ismertető kormánylap nem jelzi, de az adatok vélhetően a legaktívabb rétegre, a biztos szavazókra vonatkoznak.

A Nézőpont Intézet a Demokratikus Koalíció támogatottságát 12, a Mi Hazánkét és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártét 9-9, a Momentumét 5 százalékra mérte. A többi párt (a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd) már nem jutna be a parlamentbe. Ugyanez igaz Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Néppártjára és Jakab Péter A Nép Pártján nevű szervezetére, mindkettő 2 százalékos támogatottságú.

Frissítünk!

Nézőpont: Stabilizálódott a centrális erőtér

Az intézet később jelezte, az Országgyűlés tavaszi ülésszaka alkalmából mérték fel a választási részvételüket biztosra ígérők között , mely pártok, milyen eredménnyel jutnának be a parlamentbe.

 

Módszertan

A kutatás február 20. és 22. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók, a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók. A pártok hazai listás eredményének lehető legpontosabb megállapításához logisztikus regressziót alkalmaznak.

 

A Republikon Intézet néhány napja azt mérte, hogy a Fidesz a biztos pártválasztóknál 45-ről 47 százalékra erősödött, míg az IDEA Intézetnél a legaktívabb szavazóknál 48 százalékos a kormánypárt. A biztos szavazóknál mindkét intézet 20 százalékot mért a DK-nak. A Republikonnál a Mi Hazánk 7, az MSZP és a Momentum 6-6, az LMP 5 százalékos. A többi párt nem éri el a parlamenti küszöböt. Az IDEA Intézetnél a Mi Hazánk 9, a Momentum 6, és az MKKP 5 százalékon áll.

Kapcsolódó
Ellentmondó felmérések a Fidesz népszerűségéről
A Republikon Intézet a kormánypárt némi erősödését mérte. Az IDEA Intézet éppen az ellenkezőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik