Belföld

Már az utcán követelnek magasabb bért a postások

Varga Jennifer /24.hu
Varga Jennifer /24.hu

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium elé hívja két postásszakszervezet a bérekkel és a mindössze 3 százalékos idei béremelési javaslattal elégedetlen postai alkalmazottakat március 4-ére, szombatra – írja a Népszava.

A Kézbesítők Szakszervezete és a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége azonnali fizetésemelést követel, mert – a munkatársaknak küldött felhívás szerint – a 25 ezer fős postás társadalom létbizonytalanságban él.

A Magyar Postánál jelenleg bruttó 378 ezer forint az átlagkereset és 12 ezer dolgozó csak a garantált bérminimumot kapja.

A Központi Statisztikai Hivatal épp a héten hozta nyilvánosságra, hogy tavaly decemberben az átlagbér már bruttó 504.700 forint volt Magyarországon.

A postások az állami közszolgáltató cégek 2021-ben megkötött hároméves, összesen 15 százalékos emelést tartalmazó bérmegállapodása értelmében idén mindössze 2 százalékos emelésre jogosultak, amit a vállalat vezetése további egy százalékkal toldott meg, a március 3-án érkező fizetéshez pedig bruttó 50 ezer forint egyszeri kifizetését vállalta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik