Belföld

Völner és Schadl a bíróságon: akciózott a Momentum, tüntetés szerveződik

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Csütörtök reggel a Momentum Mozgalom akciója előzte meg Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György, a Végrehajtó Kar elnökének bírósági meghallgatását.

Bedő Dávid és Tóth Endre a Momentum politikusai plakátokat ragasztottak ki a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületére, amelyeken Rogán Antal kabinetminiszter és Varga Judit igazságügyi miniszter képe volt látható. Őket „eltűntként” keres az ellenzéki párt, mert szerintük a két kormánytag hiányzik a bírósági eljárásról.

Szajki Bálint / 24.hu

Az ellenzéki politikusok összetűzésbe kerültek a bíróság biztonsági őrével, utóbbi egyesével tépte le a plakátokat és a kukába dobta azokat. Egyben felhívta az akciózók figyelmét, hogy a rendőrség a helyszínen van, és ha nem fejezik be a rendbontást, értesíteni fogja őket. A Markó utcában egyébként jelentős a rendőri jelenlét, mert a devizahitelesek tüntetésre készülnek. Szerintük a kilakoltatottaknak igenis közük van ehhez a perhez.

Megjelent a helyszínen két országgyűlési képviselő, Jámbor András (Párbeszéd) és Jakab Péter (független, a Nép Pártján mozgalom alapítója) is.

Ma Schadl György és Völner Pál is nyilatkozhat az ellenük megfogalmazott vádakról. Az ügyészség Schadlre tíz, Völnerre nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Kapcsolódó
Rogán Antal kabinetfőnökéhez vezet Schadl György bizalmasának naplója
A végrehajtói kar elnökének a Karmelita kolostorba és a Rogán Antal vezette minisztériumba is bejárása volt, míg bizalmasa Nagy Ádámnak, Rogán kabinetfőnökének vitt el egy autót a nyomozati anyagok szerint. A vádiratba ez már nem került be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik