Belföld

Szabad Európa: Szijjártó Péter kitért a demars elől

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A külügyminiszter nem fogadta a nagyköveteket, akik a finn és a svéd NATO-csatlakozás miatt keresték volna.

Nem fogadta Szijjártó Péter a brit, a német és a francia nagykövetet, amikor szóbeli diplomáciai jegyzéket (demars) akartak átadni neki, hogy megsürgessék Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját – értesült a Szabad Európa. A portál több, egymástól független forrásból megerősített információja szerint év végén és a napokban is hiába próbáltak találkozni a diplomaták a külgazdasági és külügyminiszterrel.

A demars komoly figyelmeztetés, ebben az ügyben azt jelenti, hogy a diplomatákat küldő szövetségeseink kifogásolták az időhúzást, amellyel Magyarország utolsó uniós tagállamként mond igent a NATO-bővítésre a két skandináv állammal. A portálnak Mark Galeotti politikai elemző, Oroszország-szakértő azt mondta, ezzel a magyar kormány magának árt, olyan kormányokat is elidegenít hozzáállásával, melyek egyébként nem állnának feltétlenül Orbán Viktorral szemben.

A szakértő szerint a demars önmagában is

nagyon erős jelzés, főleg ha egyszerre több országtól érkezik,

különösen, ha azok szövetségesek. Ez nagyon komoly ügy. Nem átvenni azt mutatja, hogy

a magyar külügyminiszter homokba dugja a fejét a problémák láttán, és hogy a magyar kormánynak nincs megoldási javaslata egy vitás kérdésre.

A Szabad Európa a demarssal kapcsolatban kereste a külügyi tárcát, ahonnan még nem válaszoltak.

Közben ugyanakkor felkerült az Országgyűlés honlapjára Kövér László fideszes házelnök javaslata, amely szerint március elsején immár valóban elkezdik a tárgyalást Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról. Mindkét törvényjaslatot tavaly július 14-én nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter.

Svédország és Finnország csatlakozási jegyzőkönyvét már július 5-én elfogadták Brüsszelben. Azóta a 30 NATO-tagállam parlamentjei közül csak a török és a magyar nem ültette még át saját jogrendjébe. A bővítéshez az összes tagállam jóváhagyása kell.

Frissítünk!

Szent-Iványi: Orbán politikája nem változik

A volt külügyi államtitkár a Klubrádióban azt mondta, borzasztóan kínos, amit a finn és svéd csatlakozás kapcsán műveltek. Orbán Viktornak szüksége van a NATO-ra, látta, túl veszélyes vizekre eveztek, kénytelen gesztusokat tenni. Szent-Iványi István szerint azonban politikája nem változik, álláspontját az EU-ban és a NATO-ban más nem támogatja. Török Gáborral ellentétben úgy vélte: jele sincs lényeges változásnak a kormányfő politikájában. A magyar külpolitikának pedig ilyen rossz megítélése valamikor Trianon környékén vagy az ’50-es években lehetett – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik