Belföld

KSH: decemberben tovább csökkent a magyar dolgozók reálbére

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

2022 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél, valamint a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 581 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 400 300 forint volt. A bruttó átlagkereset 18,1, a nettó átlagkereset 18,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amit az MTI szemlézett.

A Portfolio elemzésében megjegyzi, hogy decemberre az infláció évtizedek óta nem látott magasságba került – amivel Magyarország lett az unió éllovasa az áremelkedés tekintetében –, így a dolgozók reálbére tovább csökkent.

A 24,5 százalékos pénzromlás mellett az év utolsó hónapjában 5 százalékkal esett vissza a reálkereset, ami kifejezetten jelentős csökkentésnek mondható.

A tavalyi évet még 12 százalék körüli béremelkedéssel indítottuk, aztán 14-16 százalékra ugrott az ütem, míg végül az év végén 18 százalék feletti számok érkeztek. Az áremelkedés ütemével azonban nem tudta tartani a lépést a bérek vásárlóereje, ami a kiskereskedelem forgalmának zuhanásában is tetten érhető.

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 309 100 forint volt. A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység ágban volt a legmagasabb (859 600 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (321 500 forint).

A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 565 700, a nők esetében 467 900 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik