Gazdaság

Egyre inkább kerülik a boltokat a magyar vásárlók, itt vannak a friss adatok

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Míg az üzemanyagértékesítés tovább bővült, az élelmiszer üzletekben egyértelmű a visszaesés.

Októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9 százalékkal csökkent, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1520 milliárd forintot ért el.

Legutóbb, 2022. szeptemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint még egyaránt 3 százalékos bővülést mutatott éves bázison.

Január–októberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakinál. 2022. január–szeptemberben ugyanez még 7,8 százalékos volt.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 7,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,9 százalékkal csökkent.

Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 8,6, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,4 százalékkal nőtt.

A bútor-, műszakicikk-üzletekben 0,6, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 0,8, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 1,3, a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszerüzletekben 2 százalékkal mérséklődött.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,7 százalékkal csökkent.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,2 százalékkal csökkentek.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik