Belföld

Tízmilliárdokra számíthatnak a Mol történelmi profitjából a vagyonkezelő alapítványok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az üzemanyagárstop és a különadók ellenére kimagasló profitot hozott a tavalyi év a Mol Nyrt.-nek: 628,3 milliárd forint (1 milliárd 662 millió dollár) lett a cégcsoport adózott eredménye a társaság jelentése szerint. A történelmi rekordot jelentő nyereségnek a részvényesekkel együtt három, a kormányzat által pár éve létrehozott vagyonkezelő alapítvány örülhet a legjobban.

A profitból 10–10 százalékban részesedhet a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs által vezetett Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) és a Corvinus Egyetem fenntartója, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány (MUC), amelynek kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt Mol-vezér. A harmadik vagyonkezelő, a MOL-Új Európa Alapítvány 10,48 százaléknyi részvénnyel rendelkezik. Ha az eredményt teljes egészében kifizetik osztalékként, akkor 66 milliárdot kaphat a MOL-Új Európa, és 62,8–62,8 milliárd forint juthat az MCC-nek és a MUC-nak.

Várhatóan áprilisban dönthet a közgyűlés az osztalék nagyságáról

– nyilatkozta Szollár Domokos, a Mol-csoport elnöki kabinetirodájának vezetője.

Az előző évben, 2021-ben több mint százmilliárd forinttal volt kisebb az olajcég nyeresége (526 milliárd forint), akkor 242 milliárd forint osztalékot fizettek a részvényeseknek, azaz 24,2-24,2 milliárd forintot kapott az MCC és a Corvinus Egyetem fenntartója, 25 milliárdot pedig a Mol alapítványa. A kiugró eredményt elsősorban az orosz-ukrán háború miatt rekordokat döntögető világpiaci áraknak köszönhették, a Mol ugyanis hozzáfért a csővezetéken jövő olcsó orosz olajhoz. Tavaly pedig a benzinárstop és az extraprofitadó ellenére tovább nőtt a profit.

Megkérdeztük az érintett alapítványokat, hogy hogyan terveznek a várhatóan több tízmilliárdos osztalékkal.

„A Budapesti Corvinus Egyetem fenntartása, fejlesztése az alapítvány alapfeladata, így a bevételeit, pénzeszközeit az egyetem működtetésére, ösztöndíjakra, beruházásokra fordítja. Ezeket az egyetem egy-, hároméves, illetve 2030-ig tartó finanszírozási terve alapján teszi. A mindenkori éves költségvetést az egyetem szenátusának javaslatára a kuratórium általában a megelőző év végén fogadja el” – tájékoztatta a 24.hu-t a MUC.

„A Mathias Corvinus Collegium mint a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye a bevételeit diákok oktatására, az intézmény működésére fordítja” – válaszolt röviden az MCC alapítványa.

A MOL-Új Európa Alapítvány is a szerteágazó feladataira fordítaná a befolyó összeget. „A tehetséggondozás, a kiemelkedően tehetséges gyermekek, fiatalok segítése, a tudomány és a művészet, továbbá a sport támogatása – sorolták a főbb támogatandó területeket, emellett fontosnak tartják a szociális, illetve karitatív segítő tevékenységek támogatását is. – Több pályázatot indítottunk a fenti témákban. Ilyenek voltak például a 15 éves múlttal rendelkező Gyermekgyógyító Program, amelyben a pályázó szervezeteken keresztül megint több száz gyermeket tudtunk megszólítani élmény- és művészetterápiás foglalkozásokkal, vagy a VárosFa programunk, ahol 7 ezer fát ültettünk el országosan helyi önkormányzatok bevonásával” – mondta Németh Dea, az alapítvány ügyvezetője.

Farkas Norbert / 24.hu

A Mol nyereségéből a magyar állam már nem részesülhet, mivel három évvel ezelőtt ingyenes juttatásként átadta e három vagyonkezelő alapítványnak az összesen 25,4 százalékos részvénypakettjét: 10–10 százalékot a Budapesti Corvinus Egyetem alapítványára és az MCC-re ruházta át, a maradék 5,24 százalékot pedig a MOL-Új Európa Alapítvány kapta meg, amihez ugyanennyit hozzátett még az olajcég is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik