Belföld

72 milliárdnyi osztalékot vehetnek fel az állam helyett a vagyonkezelő alapítványok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Igazi aranytojást tojó tyúkot adott a kormány azoknak a vagyonkezelő alapítványoknak, amelyek az ingatlanok mellé állami részvénycsomagokat is kaptak ingyenes vagyonjuttatásként az elmúlt egy-két évben. Idén például csak a Mol- és Richter-részvények után közel 72 milliárd forintnyi osztalék-jövedelmet vehetnek fel a két társaság igazgatóságának javaslata alapján, vagyis ekkora bevételről mondott le önként az állam a kincstári vagyon kiszervezésével. A summa még nagyobb lehet, ha a többi átadott (egykori) állami cégnél is nyilatkoznak az osztalékokról.

Ha az igazgatóságok osztalék-javaslatait a rendes közgyűlésen is megszavazzák a részvényesek, akkor a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) és a Corvinus Egyetem fenntartója, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány jár a legjobban: mind a két szervezet egyaránt 28,4-28,4 milliárd forint osztalékhoz juthat hozzá a következő hónapokban (a Mol-tól 24,2-24,2 milliárd, a Richter Gedeon Nyrt.-től pedig 4,2-4,2 milliárd forintnyi bevételük származhat). Mindez annak köszönhető, hogy a két alapítvány egyaránt 10-10 százalékos tulajdonrészt kapott az államtól másfél évvel ezelőtt a Mol-ban és a Richter Gedeon Nyrt.-ben.

Az MCC-nek ráadásul – amit egy múlt heti jogerős bírósági ítélet szerint a „Fidesz háttérszervezetének” sőt, „fideszes kisgömböcnek” is lehet nevezni – az atlatszo.hu birtokába került év eleji, nem nyilvános kormányhatározat szerint 13 milliárd forintos támogatást javasolt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mindezt a tehetséggondozási központ megvalósítására vonatkozó beruházással összefüggő munkálatok elvégzéséhez és a működési költségek fedezésére kapja a magyarázat szerint az alapítvány, amelyet Gulyás helyettese, Orbán Balázs államtitkár irányít a kuratórium elnökeként.

Mellette tagja még a kuratóriumnak Lánczi András egyetemi tanár, a Corvinus volt rektora, aki egyben Corvinus Egyetem fenntartásért felelős Maecenas Universitatis Corvini (MUC) Alapítvány kuratóriumának tagja is. Ő volt az, aki a Fideszt ért korrupciós vádakra azt mondta, hogy „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”.

Mohai Balázs / MTI Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem volt rektora, az MCC kuratóriumának tagja beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) migrációs konferenciáján a Várkert Bazárban 2019. március 22-én.

A Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány – amelynek kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója – pedig évente több mint 5 milliárd forintos költségvetési támogatást is kap egy tavaly ősszel elfogadott törvényjavaslatnak köszönhetően.

Összesen több mint 25 milliárd forintnyi osztalékot vehet fel a Mol-Új Európa Alapítvány, amelynek felét az államtól kapott részvénypakkjának köszönheti. A sportélet, a kultúra, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem támogatására létrehozott vagyonkezelő alapítvány tavaly megkapta az összes állami tulajdonban maradt Mol-részvényt, azaz 5,24 százaléknyi pakettet (közel 43 millió darabot), és ehhez ugyanennyit hozzá tett az olajcég is.

A negyedik hasonló cipőben járó vagyonkezelő alapítvány a Semmelweis Egyetem fenntartója, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány, amely a maradék állami Richter-részvényeket söpörhette be, összesen 5,25 százaléknyit, amivel 2,2 milliárd osztalékhoz juthatnak idén. E mellé pedig idén 38 milliárd forintot kap az államtól az alapítvány a feladatai ellátásának érdekében.

Rajtuk kívül tucatnyi más vagyonkezelő alapítvány kapott kisebb-nagyobb állami cégekben részesedéseket, de egyelőre nem tudunk arról, hogy máshol is döntöttek volna már osztalékokról, igaz, erre még több mint két hónapjuk van a jogszabályok szerint.

Mint ismert, az elmúlt egy-két évben hozta létre a kormány a vagyonkezelő alapítványokat, valamivel több mint harmincat. Ezekbe több mint ezer milliárd forintnyi állami vagyont szervezett ki, és a vezető testületeit pedig főként kormányzati politikusokkal, kormányközeli üzletemberekkel töltötte fel, akiket a következő kormányok sem válthatnak le, mert valamennyi alapítói jogot átruháztak az alapítványi kuratóriumoknak.

Kapcsolódó
Ezek a politikusok akár életük végéig kaphatják a milliós fizetésüket
A közérdekű feladatokat ellátó alapítványok kurátorai leválthatatlanok, így akár életük végéig betölthetik a milliós fizetéssel járó posztot. Akad köztük nem kevés politikus is.

Rendkívüli osztalék

241 milliárd 931 millió forint osztalék kifizetéséről döntött a Mol-csoport igazgatósága, ami részvényenként mintegy 300 forintnak felel meg. Még soha nem fizetett a cég ekkora osztalékot. Ez annak is köszönhető, hogy a 2020-as naptári évben, a koronavírus-járvány miatt nem fizettek osztalékot, hanem tartalékba tették, így most sor kerülhetett a rendkívüli osztalék kifizetésére, amely a kifizetett teljes osztalék kétharmadát teszi ki.

A Richternél óvatosabbak voltak, az adózott eredmény (141 milliárd forint) 30 százalékát fizethetik ki osztalékként az igazgatóság javaslata szerint, azaz 42 milliárdot, részvényenként 225 forint jár, ha rábólint a cég rendes közgyűlése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik