Belföld

Novák Katalin felkészülten megy Varsóba, Joe Bidenhez

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A vezérkari főnökkel egyeztetett az ukrajnai háború alakulásáról.

Varsóban a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a Bukaresti Kilencek (B9-ek) csúcstalálkozóját tartják, amelyen Joe Biden amerikai elnök is részt vesz. A Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága a Telexnek megerősítette, hogy Magyarország képviseletében Novák Katalin államfő lesz ott a csúcstalálkozón.

 Magyarország biztonsága a legfontosabb!

Ezt írta a köztársasági elnök, aki előzőleg felkészült a szerdai varsói csúcsra. Novák Katalin közösségi oldalán jelezte, hogy a Magyar Honvédség főparancsnokaként rendszeresen kér tájékoztatást Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnöktől az Ukrajnában dúló háború alakulásáról. Tegnapi egyeztetésük felkészülés volt a lengyelországi látogatásra, amelyről korábban a köztársasági elnök azt mondta, tervei szerint Joe Bident is tájékoztatja az ukrajnai háborúról és a békekötés mielőbbi szükségességéről.

A Bukaresti Kilencek legutóbb júniusban, a NATO madridi ülése előtt pár héttel találkoztak. Novák Katalin is aláírta azt közös nyilatkozatot, amely elítélte az ukrán városok tömeges bombázását és kimondta, hogy Oroszország jelenti a legfőbb fenyegetést az euroatlanti térség biztonságára, ezért a szövetséges jelenlét fokozására, korszerű, kiegyensúlyozott, hiteles és fenntartható megerősítésére van szükség a teljes keleti szárnyon.

Kapcsolódó
Novák Katalin szerint nincs olyan, hogy putyini Oroszország
Az államfő úgy véli, azt, hogy Magyarország demokratikus jogállam, érdemben eddig senki nem tudta elvitatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik