Nagyvilág

Novák Katalin szerint nincs olyan, hogy putyini Oroszország

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az államfő úgy véli, azt, hogy Magyarország demokratikus jogállam, érdemben eddig senki nem tudta elvitatni.

Novák Katalin köztársasági elnök kedden Rómában tárgyal olasz kollégájával, Sergio Mattarellával, Ignazio La Russával, az olasz szenátus, illetve Lorenzo Fontanával, a képviselőház elnökével és Eugenia Roccella családügyi miniszterrel. Szerdán Giorgia Meloni kormányfővel találkozik a magyar államfő. Novák Katalin a Corriere della Sera című olasz konzervatív lapnak adott interjúban (amit a Sándor-Palota szemlézett) az ukrajnai háborúról, a szankciókról azt mondta, számára az a kérdés, miként lehet úgy megállítani az orosz agressziót, hogy elkerülhető legyen a harmadik világháború.

A magyarok békében akarnak élni. Az ország a NATO és az EU tagjaként szövetségesei és Ukrajna mellett áll, erején felül segít. Az államfő helyesnek tartja annak határozott kimondását:

ne tovább! Putyin átlépte a Rubikont.

Támogatja az egységes, erőteljes fellépést, szerinte ugyanakkor a választott eszközök között lehetnek különbségek az országok között, hiszen lehetőségeik is különbözőek. A háborús helyzetben erős európai vezetőkre, őszinteségre, stratégiai gondolkodásra, egymás iránti tiszteletre van szükség. Nem lát ellentmondást az európai egység és a nemzeti  érdekérvényesítés között. A magyar államfő szerint az Európai Unión belüli viták természetesek, nem is szeretne olyan világban élni, ahol nincs helye a véleménykülönbségnek.  értékekre.

Arra a kérdésre, mennyire számítanak a kapcsolatok a putyini Oroszországgal, a magyar államfő jelezte, számára csak Oroszország létezik, amelynek hosszú ideje Vlagyimir Putyin a vezetője. Oroszország óriási, gazdasága az egyik legerősebb a világon. A magyarok általában tisztelettel viszonyulnak más nemzetekhez.

Oroszország volt, van és lesz. Ahogy Magyarország is. Voltak, vannak és lesznek kapcsolatok a két ország között, ahogy Európa és Oroszország vagy Ukrajna és Oroszország között is.

A magyar államfő szerint az orosz-magyar kapcsolatok nem romantikusak, azokat energiafüggésünk határozza meg, a magyarok még emlékeznek a szovjet birodalmi mentalitásra, amiből nem kérnek ma sem.

Novák Katalin azt mondta, Giorgia Meloni évek óta a barátja, konzervatív, a világra nyitott, családközpontú, szavatartó embernek ismerte  meg, aki az életét adná a hazájáért. Úgy vélte, a magyarok és az olaszok érdekei, szándékai is egy irányba mutatnak több téren (illegális migráció, nyugat-balkáni bővítés, keresztények, családok védelme) is, de ő maga Európa egészére szövetségesként tekint. Az intejúban a magyar államfő hosszan beszélt a közös európai problémákról, majd a magyarokról, a jogállamisági vitákról. Ő most is Európa-párti.

Tizenkilenc éve uniós tagállam Magyarország. Megtanultuk a működési logikát, a szabályokat, nem vagyunk nyeretlen kétévesek. Ugyanazt a „teljes jogú tagságot” követeljük a magyaroknak, mint ami bármely alapító vagy később csatlakozó ország polgárainak jár. Egy helyet a brüsszeli asztalnál. És szuverenitást Budapesten, Magyarországon. A vállalt kötelezettségeket eddig is betartottuk, ezután is betartjuk. A véleményünket elmondjuk, a közös döntéseknek részesei vagyunk. Én így képzelem el az európai együttműködést.

A köztársasági elnök szerint azt, hogy Magyarország demokratikus jogállam, érdemben eddig senki nem tudta elvitatni. Azt kívánta, hogy a komány és a brüsszeli intézmények közötti méltatlan kötélhúzásnak mielőbb vége legyen.

Azt érdemben nem árulta el, hogy Orbán Viktor illiberális demokráciáról vallott nézeteivel egyetért-e, de úgy vélte, démonokat kergetnek, akik revizionizmust emlegetnek a Nagy-Magyarország felidézése miatt. Cáfolta, hogy a visegrádi csoport szétesett volna, az mondta, ha nem is virul, de él a közösség. Az interjú további részében a magyar családügyi modellt méltatta, cáfolta, hogy Magyarország diszkriminálná a nőket és az LMBTQ-személyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik