Belföld

Schadl György alelnöke is lobbizott végrehajtóért

mbvk
mbvk
Jelenleg előtte tesznek esküt az újonnan kinevezett végrehajtók.

Az rtl.hu birtokába jutott lehallgatási jegyzőkönyv szerint Lukács Tamás, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) alelnöke 2021-ben azt ígérte Schadl Györgynek, hogy átsegíti elnöke egyik jelöltjét az online szakvizsgán. Ő is értékelő volt, de a protezsált semmit sem tudott, így elbukott. Hiába kardoskodott mellette az alelnök, leszavazta a vizsgabizottság, amelynek tagja volt az a bíró is, akit Schadl megpróbált elmozdíttatni helyéről.

A portál kereste Lukács Tamást, de nem akart nyilatkozni. Schadl György letartóztatása óta egyébként ő az MBVK első embere, a frissen kinevezett végrehajtók előtte tesznek esküt is, ami viszont jogilag aggályos lehet, mert a törvény szerint ők csak az elnök előtt tehetnek esküt. Az MBVK felügyeletét ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága nem válaszolt az rtl.hu kérdéseire. A portál szerint 43 végrehajtó működése lehet kérdéses, ha a kar elnökségi ügyrendje, szervezeti és működési szabályzata valóban nem írhatja felül a törvényt.

A HVG szerint a Szegedi Járásbíróságra benyújtott kifogásában egy adós éppen ezzel érvelt, amikor jelezte, a vele szemben eljáró végrehajtónak nincs is felhatalmazása. Korábban Sebián-Petrovszki László (DK) kérdezte arról Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy törvényesnek tekinthető-e az új végrehajtók működése, de érdemi választ ő sem kapott.

Kapcsolódó
Schadl György miatt kérdéses lehet legalább 35 végrehajtó felhatalmazása
A kormány kitérő választ adott arra, törvényesen működnek-e az elmúlt 15 hónapban kinevezett bírósági végrehajtók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik