Belföld

Meghalt az a tanárnő, akit egy 300 ezer forintos tartozás miatt utcára tettek

Meghalt Dr. Kovács Zsuzsa kódexkutató, irodalomtudós, az a francia tanárnő, akit a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat 2022 októberében civilek tiltakozása ellenére kilakoltatott az otthonából.

A Mérce írása szerint a 67 éves nő még 2013-ban kötött határozott idejű lakáshasználati szerződést az önkormányzattal, amit aztán utóbbi 2016-ban felmondott kisösszegű díjhátralék miatt, majd 2018-ban bírósági úton is intézkedett a lakás kiürítéséről. Kovács Zsuzsa hátraléka 300 ezer forint közüzemi tartozás volt, amit a segítségére siető civilszervezetek egyösszegben kifizettek volna az önkormányzatnak, de hiába. Az önkormányzat akkor azt közölte, a lakáskiürítési eljárást „nem csupán a felgyülemlett díjhátralék tette elkerülhetetlenné, hanem az is, hogy a bérlő hozzáállását mind az önkormányzattal, mind a lakóközösséggel az együttműködés teljes hiánya jellemzi, valamint a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályainak sem tesz eleget, ezáltal megkeserítve a társasház lakóinak mindennapjait.”

Az idős nő előbb a Dózsa György úti szállóban kapott helyet, majd mielőtt a Fővárosi Önkormányzat segítségével újra lakhatáshoz juthatott volna, a Szabolcs utcai kórházba került, ahonnan már nem jutott ki.

A vele évek óta együttműködő A Város Mindenkié csoport nekrológjában azt írta Kovács Zsuzsáról, hogy korábban évekig élt és tanított Franciaországban, irodalomtudományból doktorált, verseket is írt, és az ő kutatásai alapozták meg mindazt, amit ma a szakértők a Tihanyi és a Kazinczy kódexekről tudnak.

Haláláról megemlékezett Jámbor András párbeszédes országgyűlési képviselő is, aki maga is tagja volt ősszel annak az élőláncnak, ami próbálta megakadályozni Kovács Zsuzsa kilakoltatását. Jámbor azt írja,

300 ezer forintért rakták utcára (…) miközben a végrehajtói maffia korrupt vezetője, Schadl György alig pár utcával arrébb négyzetméterenként keresett ennyit azokon az ingatlanokon, amelyeket az V. kerület eladott neki.

Végül a kormánymédiának üzent a képviselő.

„Nem tudom mennyit élhetett volna még, ha nem folytatnak le ellene egy brutális és igazságtalan eljárást. Ha nem próbálták volna lejáratni személyében az olyan cikkek, mint amilyet például a Hír TV közölt róla a kilakoltatása után. Ha már valódi tájékoztatást nem várhatunk tőlük, legalább annyi lenne a Hír TV-ben, hogy most, a halála után, bocsánatot kérnek Zsuzsától” – írta Jámbor András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik