Belföld

Propaganda érkezik minden nyugdíjashoz

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Hamarosan minden nyugdíjashoz eljut a JóKor magazin: Magyarország kormánya fontosnak tartja, hogy az időskorúak értesüljenek minden, őket érintő intézkedésről, ezért az újság tartalmazza a legfontosabb, közérdekű információkat – közölte Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.

A nyugdíjasok számíthatnak a kormányra, ezt becsületbeli ügynek tekintjük – mondta a politikus oldalán közzétett videóüzenetben Varga Mihály pénzügyminiszter. Emlékeztetett: 2010-ben azt ígérték, hogy a nyugdíjak megőrzik a vásárlóértéküket. Nemcsak megőrizték, hanem 20 százalékkal növelték is – tette hozzá.

A nyugdíjak vásárlóértékét vizsgálta a közelmúltban a Pénzcentrum.hu, amely szerint több termék vonatkozásában jelentősen kevesebbet tudnak vásárolni az idősek, mint egy évvel korábban. Eszerint

  • zsemléből 2023 első hónapjában 1591 darabbal kevesebb jött ki, mint az előző év januárjában, ami 34,5 százalékos visszaesést jelent.
  • A tojásnál 1028 darabos, 30,8 százalékos csökkenést mutatott a nyugdíjak vásárlóerejét mérő index.
  • A tejindex 173,22 literrel (31 százalék),
  • a bontott csirke indexe pedig 46 kilóval (23,5 százalék) zuhant be, de
  • burgonyából is 94 kilóval (15 százalék) kevesebbet lehetett kigazdálkodni, mint tavaly ilyenkor.

Viszont vélhetően az árstop miatt a lisztnél 265 kilóval (38,6 százalék), a kristálycukornál 222 kilóval (38,4) nőtt az átlagnyugdíj teljes összegéből kigazdálkodható mennyiség. Egy enyhe (15 kilós) javulást a sertéshús-index is mutatott, illetve almából is 22 kilóval többre futotta az emelésnek hála.

A pénzügyminiszter videóüzenetében rámutatott arra is, hogy

2022 és 2023 az értékállóságról szól,

hiszen január elsejével 15 százalékos mértékben növelték a nyugdíjakat. Nemcsak növelték, hanem ebben az időszakban is megőrzik a 13. havi nyugdíjat, ezt nem négy év alatt, hanem két év alatt tudták visszaállítani, „2023 februárjában ezt is fizetik nyugdíjas honfitársaik számára” – közölte. A nyugdíjasok tehát számíthatnak a kormányra, akár rezsivédelemről van szó, akár pedig az infláció elleni védekezésről – hangsúlyozta Varga Mihály.

Tavaly januárban 3 százalékos, majd júliusban 2,6, novemberben pedig 4,5 százalékos nyugdíjemelés történt, idén januárban pedig 15 százalékos nyugdíjemelés, ami után egy átlagos nyugellátást kapó idős elméletileg már havi 208 200 forintot kap kézhez.

A Központi Statisztikai Hivatalra (KSH) szerint idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 25,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, tizenkét hónap alatt, 2022 januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 44,0 százalékkal emelkedett. A háztartási energia egy év alatt 52,4 százalékkal drágult.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója arról beszélt a videóban, hogy Magyarország kormánya tiszteli és megbecsüli az idős embereket. Az Idősek Tanácsa kérésének megfelelően a nyugdíjasok első kézből, közvetlenül értesülnek az őket érintő intézkedésekről. Ennek eszköze a JóKor magazin, amely tartalmazza a legfontosabb, időseknek szóló információkat.

Mindent megtudhatnak például a 13. havi nyugdíjról, amelyet a baloldal vett el tőlük,

az Orbán Viktor vezette polgári kormány pedig megemelt formában küldi most februárban. Keressék a JóKor magazint a postaládákban! – mondta Nyitrai Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik