Belföld

Jogerősen is példás büntetést kaphat a néprajzkutatót három aranygyűrűért agyonverő férfi

police.hu
police.hu

Jogerősen is életfogytiglant kaphat az a fiatal férfi, aki két évvel ezelőtt fakaróval verte agyon az ismert sályi néprajzkutatót, B. Hajnát.  A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség ugyanis arra tett indítványt, hogy a táblabíróság hagyja helyben a nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt T. Dávid büntetését.

A 21 éves férfi már régebb óta ismerte a hatalmas tudással rendelkező, de szegényes körülmények között élő népművészt. Az asszony szeretett volna segíteni rajta, ezért időnként pénzt adott neki arra, hogy elvégezze a háza körüli teendőket.

A vádhatóság szerint az ominózus reggel a fiatal férfi nyugtatót vett be és alkoholt is ivott. Mivel nem volt pénze, ezért felkereste a néprajzkutatót, hogy adjon neki kölcsön, ő azonban ezt megtagadta.

T. Dávid ezt követően fogadkozott, hogy majd később ledolgozza a kölcsönt, de az asszony ekkor sem adott neki pénzt. A fiatal ettől dühös lett és egy fakaróval többször is fejbe ütötte az előszobában lévő nőt. Az ütések olyan nagy erejűek voltak, hogy a karó több darabra tört, az asszony pedig a padlóra zuhant. A férfi a földön fekvő asszonyt tovább verte és bele is rúgott.

Ezután lehúzta a magatehetetlen nő ujjain lévő három aranygyűrűt, majd távozott a lakásból és eladta az ékszereket egy ismerősének. A kapott pénzből pedig egy rekesz sört és cigarettát vásárolt. Az asszony  koponyasérülései olyan súlyosak voltak, hogy a helyszínen meghalt. A népművész holttestére a híres zenetörténész, hegedűművész, néprajzkutató édesapja, B. Ernő szülőházában talált rá a gondozónője.

police.hu

T. Dávid a nyomozati szakban még beismerte a bűnösségét, a tettét pedig azzal magyarázta, hogy pénzt akart szerezni. Később viszont már tagadta a bűnösségét, és a volt sógorára kente a gyilkosságot. A genetikus szakértő azonban megerősítette, hogy az ő DNS-ét találták meg a helyszínen.

A férfi életfogytiglant kapott elsőfokon azzal, hogy 30 év múlva szabadulhasson csak leghamarabb feltételesen. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a férfi és védője pedig felmentésért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bűncselekmény elkövetésének kirívóan durva, embertelen módját az elsőfokú bíróság helytállóan állapította meg. A néprajzkutató ugyanis különösen sokat szenvedett és esélye sem volt a védekezésre. Álláspontjuk szerint semmilyen törvényes indok nincs a büntetés enyhítésére, és a társadalom védelme ilyen bűntettel szemben csak példás büntetéssel biztosítható, ezért az ítélet helybenhagyását kérték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik