Belföld

Varga Judit nem válaszol a Pegasus-botrányt vizsgáló bizottságnak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Pegasus lehallgatási botrány két magyarországi kárvallottját hallgatta meg csütörtök délelőtt az Európai Parlament illegális megfigyelésekkel foglalkozó különbizottsága, a PEGA – számolt be a Népszava. A testület küldöttsége a jövő héten kétnapos tényfeltáró látogatást tesz Magyarországon, a csütörtöki találkozó pedig az erre való felkészülést szolgálta.

A hétfőn érkező delegáció Budapesten találkozni szeretne Varga Judit igazságügyi miniszterrel is. Jeroen Lenaers, a bizottság elnöke a csütörtöki találkozón elmondott bevezetőjében azt mondta:

választ mind a mai napig nem kaptak arra, hogy Varga Judit hajlandó-e fogadni őket.

A csütörtöki ülés másfél órán át tartott, de az elhangzottak alapján sem a parlamenti különbizottság, sem a Magyarországon megfigyeltek szerint nem vált még világossá, hogy pontosan kik és miért vetették be a Pegasus kémszoftvert több száz ember ellen. Mint kiderült, a botrány kirobbanása óta a magyarországi hatóságok nem léptek kapcsolatba az áldozatokkal, és nem kértek bocsánatot tőlük.

Az országgyűlési jegyzőkönyveket évtizedekre titkosították – emelte ki Rónai Sándor, a PEGA alelnöke, aki DK-s színekben EP-képviselő. Az ülésen a lap beszámolója szerint ő volt az egyetlen magyar, aki hozzászólt a vitához. Elhangzott az is, hogy a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálata nem talált semmi törvénysértőt abban, hogy a Pegasust újságírók, üzletemberek és politikusok ellen használták fel.

A PEGA két meghívottja, Dercsényi Dávid újságíró – jelenleg a Józsefváros Újság főszerkesztője – és a kanadai-belga állampolgárságú Adrien Beauduin egyaránt 2019-ben került a magyarországi szolgálatok célkeresztjébe. Mindketten a nemzetközi tényfeltárók által nyilvánosságra hozott listáról értesültek arról, hogy a telefonjaikra Pegasus kémszoftvert telepítettek.

Dercsényi abban az időben a HVG munkatársa volt, és elmondása szerint teljesen átlagos újságíróként dolgozott: a mai napig nem tudta megfejteni, miért hallgatták le illegálisan. Mint a csütörtöki meghallgatáson elhangzott: különösen dühíti, hogy egyszerre három helyre telepítették a kémszoftvert, a munkahelyi és a magántelefonja mellett, a volt felesége mobilját is megfertőzték.

Szájer József, aki egy ereszcsatornán fejezte be a politikusi karrierjét, a minap azt mondta: a magánszféra sértetlensége mindenkit megillet. Megkérdezném erről a volt feleségem és a gyerekeim véleményét, akiknek a beszélgetéseihez és a fotóihoz is hozzáfértek

– idézik a Dercsényi által a meghallgatáson elmondottakat.

Az illegálisan megfigyelt újságíró szerint illúzió a magyar parlamenti ellenőrző szerepében bízni. Szerinte csak akkor derülhetnek ki a részletek, ha a Fideszen belül konfliktus kezdődik. A belső harc követkeményének tartja a Völner-Schadl-ügyben kiszivárogtatott hangfelvételeket, amelyek iránt a PEGA jelentéstevője, a holland liberális Sophie in’t Veld is érdeklődést mutatott az ülésen.

Az áldozatok csak abban bízhatnak, hogy az ügyüket felkaroló Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kiharcol valamiféle jogorvoslatot, ha máshol nem, a nemzetközi jogvédő intézményeknél – mondta Dercsényi, aki szerint a civil szervezet néhány napon belül az Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni az illegális lehallgatások miatt.

Az EP szakbizottsága kilenc hónapja vizsgálja a Pegasus és más kémszoftverek illegális bevetését az Európai Unió országaiban. Végleges jelentése, amely ajánlásokat is tartalmazni fog a tagállamok és az uniós intézmények számára, várhatóan tavasszal készül el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik