Belföld

Fürjes Balázs visszalép az egyik tisztségéből

MTI Fotó: Bruzák Noémi
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hosszú Facebook-posztban jelentette be Fürjes Balázs, hogy nem folytatja tovább a munkáját az egyik tisztségében.

Azt javasoltam a Magyar Úszó Szövetségnek és a Magyar Vízilabda Szövetségnek, hogy mostantól helyettem más képviselje hazánkat a nemzetközi vizes szövetség – World Aquatics, leánykori nevén FINA – vezetőségében. Lejárt a mandátumom, a szövetségeknek újra kell delegálniuk, és arról tájékoztattam Wladár Sándor és Madaras Norbert elnököket, hogy nem tudom vállalni a folytatást

– írja a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, aki szerint fontos, hogy annyi feladatot vállaljunk, amennyit lelkiismeretesen el tudunk látni. „És ha túl sok, rangsorolni kell” – szól az indoklása.

Felidézi, hogy jelenleg az alapfeladata a kormányzati munka: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese és parlamenti államtitkára. Másfelől a FINA vezetőségi megbízatás keletkezése óta társelnöke lett a hazai rendezésű atlétikai világbajnokság szervező bizottságának, illetve a NOB elnökének felkérésére tagja lett a NOB 2032-es brisbane-i nyári olimpia előkészítő bizottságának is.

„Jó lelkiismerettel a feladat így nem vállalható, másnak kell tovább vinni a stafétát” – írja, majd felidézi a FINA-vezetőségben végzett munkájának legfőbb eredményeit. Mint írja, a következő évek egyfelől békésnek tűnnek: biztosított két nagy hazai világverseny, a 2024-es rövidpályás és a 2027-es nagy vizes vb rendezési joga, ugyanakkor kihívás is adódik bőven: „helytállni a nemzetközi versenyben, szélesíteni az utánpótlás bázist, még többet tenni a tiszta, doppingmentes sportért, megőrizni eredményességünket, újra többszereplőssé tenni a magyar úszóelitet a világ élvonalában, újra vízilabda érmeket szerezni az olimpián (megszerezni a tizedik aranyat!), erősödni műúszásban és műugrásban.”

Marad hát feladata a magyar sportdiplomáciának bőven.

Kiemelt kép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a 17. vizes világbajnokság női óriás-toronyugrás döntőjét nézik a Parlament egyik erkélyéről 2017. július 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik