Belföld

Ismét a jövő feltalálóit keresi a Samsung és az EdisonKids

Samsung
Samsung
Idén is elstartol a Megoldások a holnapért kihívás, hogy teret adjon a fiatal tehetségnek, és megmutassa, hogy a fiatal generáció mit gondol a technológiai fejlődésről, a tudatosságról vagy a közösségi alkotásról. A szervezők február 20-ig várják a diákok és az őket támogató tanárok jelentkezését.

Idén harmadik alkalommal indul el a Samsung és az EdisonKids által életre hívott Megoldások a holnapért kihívás (ami a Samsung nemzetközi sikereket elért Solve for Tomorrow kezdeményezésén alapul), melynek keretében a szervezők a jövő feltalálóit keresik.

A program lényege, hogy kiderüljön, miképp gondolkodnak a fiatalok a fenntarthatóságról, az oktatásról, a társadalmi kérdésekről, és miképp tekintenek a digitalizációra: kihívást vagy lehetőséget látnak benne? A fiatalok egész másképp láthatják a 21. század problémáit, mint a felnőttek, ami egészen újszerű megoldásokat hozhat a jelen és a közeljövő problémáira.

Tavaly az ország 27 különböző pontjáról 61 iskola összesen 270 diák pályázott, az első körön túljutó 50 csapat 180 diákja (és tanáraik) jövőtervező órákon vehettek részt, ahol megismerhették a design thinking módszer alapjait, illetve prezentációs készségeket sajáthítattak el. A középdöntőből végül nyolc csapat jutott tovább, és a zsűri végül a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumból érkező, 17 évesekből álló GITegylet ötletét értékelte a legjobbnak: a PlanNet nevű platformot, aminek lényege, hogy tárgyak eladásával támogathatók a felhasználók által kiválasztott jó ügyek.

A Megoldások a holnapért célja, hogy teret adjon a tehetségnek és megmutassa, a mai fiatalok miképp gondolkodnak a technológiai fejlődésről, a tudatosságról vagy a közösségi alkotásról.

Jelentkezés

Az idei kihívásra azon 12-18 éves fiatalok jelentkezését várják, akik szeretnének többet kihozni az iskolában tanultakból. A szervezők olyan 2-6 fős csapatokat keresnek, akik egy tanáruk bevonásával 2023. február 20-ig elkészítenek egy maximum két perces videót, amiben bemutatnak egy napjainkat vagy a közeljövőt érintő problémát és az erre nyújtott megoldási javaslatot. Idén három kategóriában – fenntarthatóság, a jövő oktatása vagy a közösség – lehet indulni, és a videóban érdemes kitérni arra is, hogy milyen személyes motivációk vezérlik a csapatot a választott probléma megoldására.

A jelentkező csapatok neves szakemberekkel fejleszthetik ötleteiket és bővíthetik jövőtervezői eszköztárukat, a diákokat támogató tanárokat pedig mentorálási és motivációs eszköztárral segítik a program szervezői. A kihívás végén a három legjobb ötletet prezentáló csapat 6 millió forint összértékben nyerhet Samsung készülékeket saját maguk, tanáruk és iskolájuk számára.

Nevezni a samsung.com/hu/solvefortomorrow/ oldalon lehet, az első körön továbbjutó ötven csapat pedig elismert szakemberekkel együttműködve egy olyan alkotóműhelyt hoz létre, ahol egymást inspirálva közösen gondolkodhatnak olyan megoldásokon, amik pozitívan hathatnak mindannyiunk életére. A diákokat és tanáraikat idén Biás Csongor a Startup Hungary alapítója és Pánczél Róbert matematikatanár, a JátékMatek alapítója is segíti, a harmadik fordulóba jutó legjobb nyolc csapatot pedig a Samsung és a start-up világ mentorai készítik fel a nyáron esedékes döntőre.

https://www.youtube.com/watch?v=1PlpCVmluDY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik