Belföld

A vezérkari főnököt vitte a honvédségi Falcon, amely egy tartálykocsival ütközött Ohióban

Magyar Honvédség / Facebook
Magyar Honvédség / Facebook

Amint megírtuk, az Egyesült Államokban egy földi kiszolgáló járművel ütközött a Magyar Honvédség 606-s lajstromjelű Dassault Falcon repülőgépe, amely rendszeresen szállítja a miniszterelnököt és a kormány tagjait külföldi utazásaik alkalmával. Az ütközés február 1-jén történt, ám a Honvédelmi Minisztérium csak lapunk kérdésére erősítette meg, hogy az Ohio állambeli Columbus repülőterén történt balesetben a gép kisebb mértékben megsérült.

A Falconokat legtöbbször Szijjártó Péter külügyminiszter használja, a mostani amerikai úton azonban nem ő vagy más politikus utazott rajta. A Honvédelem.hu híradása szerint Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke február 1-jén repült az Egyesült Államokba, hogy találkozzon az Ohiói Nemzeti Gárda vezetőivel, majd továbbutazzon New Yorkba, az ENSZ központjába.

A sérült 606-os gép mellé hamarosan Columbusba érkezett a 607-es jelű magyar Falcon is, és minden valószínűség szerint ez vitte tovább Ruszin-Szendit február 7-én New Yorkba, ahol Jean-Pierre Lacroix, az ENSZ békeműveletekért felelős főtitkárhelyettese is fogadta.

A 607-esnek azonban, ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, február 8-án már Győrben volt jelenése, hogy a külügyminisztert az üzbegisztáni Taskentbe szállítsa, ezért a vezérkari főnököt a megjavított 606-os hozta haza a Nemzeti Gárda New York közelében található reptéréről. A gép végül pénteken reggel landolt a kecskeméti katonai reptéren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik