Belföld

Az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítése ellen indított petíciót az LMP

Az LMP országos petíciót indított, hogy megakadályozza Magyarország „akkumulátorgyarmattá” válását. Schmuck Erzsébet társelnök az aláírásgyűjtés egyik helyszínén, a budapesti Nyugati téren hétfőn azt mondta: céljuk, hogy az emberek hozzájárulása nélkül sehol se lehessen akkumulátorgyárat építeni, azaz Magyarország ne váljon akkumulátorgyarmattá.

Emlékeztetett: pártja országos népszavazást kezdeményezett, de addig sem akarnak tétlenkedni, amíg kérdésüket jóváhagyja a választási bizottság. A kormány már több éve „építgeti a tervét” arról, hogy az ország hídszerepet töltsön be a nyugati autógyárak és a keleti akkugyártók között. Magyarország akku- és szárazelem-termelési értéke már 2020-ban a második legnagyobb volt az unióban – ismertette az MTI beszámolója szerint –, mára pedig a nyersanyagtermelésen kívül minden gyártási fázis jelen van az országban.

A keleti gyárak piacot nyernek azzal, ha egy uniós tagállamban építenek új üzemet – hangsúlyozta. Magyarországon a munkaerő is olcsó a számukra, és „úgy látszik, van elég termőföld is” – jelentette ki a politikus, sérelmezve, hogy például Debrecenben több mint 200 hektárt foglal el az ipari park, ráadásul annak jelentős része magas aranykorona-értékű föld. Szerinte a leépült környezetvédelmi intézményrendszer miatt is vonzó lehet az ország a keleti gyártóknak.

Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes arról beszélt: kezdeményezésükre kedden összeül az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága is, hogy megvitassa a kérdést. Reményét fejezte ki, hogy az energiaügyi, valamint a külgazdasági és külügyminiszternek „lesz elég bátorsága” ahhoz, hogy részt vegyen az ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik