Belföld

Rétvári Bence nem árulja el, hány embernek nincs tajszáma

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az államtitkár nagyon furcsa választ adott egy ellenzéki politikusnak.

Idén válaszolnak arra a kérdésemre, hogy mennyi magyar állampolgárnak nincs érvényes tajszáma?

Komjáthi Imre ezt az egyszerűnek tűnő kérdést tette fel a belügyminiszternek, mivel úgy vélte, az egészségügyi ellátáshoz a hozzáférés egyre korlátozottabb. A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy több mint két éve zárták ki az ingyenes állami egészségügyből azt, aki után hat hónapig nem fizetik meg a társadalombiztosítási járulékot. Sürgősségi ellátást kaphat, de utólag meg kell térítenie, egyéb esetben nem látják el, csak ha fizet.

Az ellenzéki politikus szerint a szigorú szabályozáson már akkor módosítani kellett volna, amikor a koronavírus-járvány miatt sokan elvesztették munkahelyüket, jövedelmüket, de még most is érdemes lenne átgondolni, hiszen a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt száguldó infláció, és a gazdasági válság emberek százezreinek jövedelmi biztonságát veszélyezteti. Komjáthi Imre szerint a döntéshez ugyanakkor fontos lenne tudni, hány magyar állampolgárnak nincs ma érvényes tajszáma.

  •  Mennyi érvényes tajkártya van ma „forgalomban”?

  •  Mennyien vannak az egyes csoportokban (zöld, sárga, barna, kék, piros jelzéssel)?

  •  Mennyien és milyen címen vannak, akik pénzbeli és egészségügyi ellátásra is jogosultak?

  •  Mennyien és milyen címen vannak, akik kizárólag egészségügyi ellátásra jogosultak?

  •  Mennyien és milyen címen vannak, akik megállapodás alapján jogosultak ellátásra?

Azt is kérte Pintér Sándortól, ne dobja vissza kérdéseit azzal, hogy a NEAK statisztikai évkönyveiben azokat megtalálja, mert az utolsó  2020-as.

A belügyminiszter helyett az államtitkára söpörte le a kérdéseket. Rétvári Bence gyakorlatilag nem válaszolt, arra kérte az ellenzéki politikust, tekintse irányadónak korábbi irományát.

Mi megtettük, de Komjáthi Imre abban is hiába keresne adatokat arról, hány ember nem jut hozzá az ingyenes egészségügyi ellátáshoz. Az államtitkár főleg a jogi hátteret ismertette, kissé felemásan. Arról például írt, hogy a szolgáltatók a sürgősségi ellátást nem tagadhatják meg senkitől, azt nem tette hozzá, hogy tajszám nélkül ezért utólag fizetni kell.

Rétvári Bence arról is értekezett, hogy az állam kik helyett vállalja át a tb-járulék fizetését, azt nem részletezte, kik és miért eshetnek ki így is a rendszerből. A részletekkel vélhetően azért nem foglalkozik, mert szerinte

a legtöbb embert — akiknek rendezett a jogviszonya és jogkövető módon jár el — ezek az intézkedések semmilyen formában nem érintik. A társadalombiztosítási törvény célja az, hogy tiszta pénzügyi viszonyok legyenek az egészségügyben, minden érintett tisztában legyen a fizetési kötelezettségével.

Rétvári friss benyújtott irománya azért különös, mert tavaly ősszel már tudni lehetett, hogy az elmúlt másfél évben két és félszeresére ugrott a társadalombiztosítási rendszerből kiesettek száma. A Népszava megkeresésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közölte, október közepén mintegy 141 ezer olyan adós volt, akinek azért érvénytelenítették a tajszámát, mert hat hónapnál régebben tartozott az egészségügyi szolgáltatási járulékával.

Kapcsolódó
„Addig jó az ember, amíg dolgozik, aztán inkább feküdjön bele gyorsan a gödörbe?”
Az új társadalombiztosítási törvény miatt tízezrek eshettek el az ingyenes egészségügyi ellátástól. A pontos számokat titkolja a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik