Belföld

A hadsereg nem szociális intézmény – Így indokolta Szalay-Bobrovniczky Kristóf az elbocsátási hullámot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Bloombergnek adott interjút Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter. A beszélgetésben szóba került az elmúlt hetekben többször vissza-visszatérő téma, a honvédelmi elbocsátások ügye. Egy új kormányrendelet lehetővé tette, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát egyes katonáknak azok közül, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek.

Ez nem egy szociális intézmény, azok a vezetők, akik megfelelnek az új kritériumoknak, maradhatnak. Ez egy hadsereg, méghozzá egy tomboló háború szomszédságában, Európa közepén

– indokolta az elbocsátások szükségességét Szalay-Bobrovniczky az interjúban.

Hozzátette: teljesítménytől függő versenyhelyzetet akar bevezetni a honvédségnél, ezért menesztett több száz magas rangú katonai vezetőt. A honvédelmi miniszter első alkalommal erősítette meg az elbocsátások tényét és mértékét, ugyanakkor visszautasította azokat a kritikákat, miszerint az átalakítás politikai indíttatású lenne.

A miniszter szerint a változtatások révén új lehetőség nyílhat a fiatalabb, jó fizikai állapotban lévő, több nyelvet beszélő és kitüntetett, NATO-missziós tapasztalattal rendelkező katonák előtt.

Kapcsolódó

(Via Telex

Ajánlott videó

Olvasói sztorik