Belföld

A parlament korábbi roma szószólója Farkas Flóriánnak: „Flóri menjen a faszba!”

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

„Ha Flóri így nyilatkozik, akkor menjen a faszba!” – üzente Farkas Félix, a magyar parlament korábbi roma szószólója Farkas Flórián, egykori fideszes parlamenti képviselőnek, majd a nyomaték kedvéért megismételte:

Flóri menjen a faszba!

A Népszavához kiszivárgott hangfelvétel az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) székházában készült, a Fidesz-közeli Lungo Drom képviselőinek megbeszélésén. A képviselők arról vitáztak, hogyan szavazzanak a testület rendkívüli közgyűlésén.

A lap szerint Farkas Félixet – aki két cikluson át volt nemzetiségi szószóló, de az ORÖ-nek nem tagja – azért bosszantotta fel Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke – aki ellen a továbbiakban nem folyik nyomozás a botrányos Híd a munka világába programjának ügyében –, mert szerinte a távolból igyekezett javaslataival befolyásolni a jelenlévő képviselőket. Az egyik napirendi pontnál azt javasolta a képviselőknek, szavazzanak lelkiismeretük szerint, ezt követően kelt ki magából Farkas Félix.

Farkas Félix vélhetően az egy évvel ezelőtti ORÖ-közgyűlésre utalhatott, szerinte akkor is ugyanez volt, hogy „mindenkinek a lelkiismeretére bízom”, hogyan szavaz. 2022-ben ennek az lett a vége, hogy nem sikerült listát állítani, a cigányság pedig így képviselet nélkül maradt az Országgyűlésben.

Ezúttal a Lungo Drom képviselői, Farkas Félix helyeslése mellett abban maradtak, hogy a közgyűlésen aláírják a jelenléti ívet, de nem szavazzák meg a napirendi pontokat. Így is történt.

A magyarországi roma politika dicstelen elmúlt harminc évével az alábbi cikkünkben foglalkoztunk:

Kapcsolódó
„Adunk közmunkát, lesz falunap, ahol ugrándozhattok, mint a táncoló rabszolgák, cserébe a Fideszre szavaztok” – a romák és a magyar politika
Bár a romák önálló parlamenti képviseletének lehetősége tragikomikus jelenetek közepette elveszett, a következő ciklusban négy roma tagja is lehet az Országgyűlésnek. Szakértőkkel és érintettekkel beszélgettünk a cigányság politikai képviseletéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik