Belföld

Erasmus-ügy: még a fideszesek fele is lapátra tenné a politikusokat

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Csak a megkérdezettek 9 százaléka tartja teljesen elfogadhatónak, hogy kormánypárti politikusok ülnek az alapítványi egyetemek irányító testületeiben.

A Publicus Intézet friss, Népszavának készített felmérése szerint a magyarok 75 százaléka „egyáltalán nem”, további öt százaléka „inkább nem” tartja elfogadhatónak, hogy politikusok (kormánypárti képviselők, államtitkárok, miniszterek) is tagjai a „modellváltáson” átesett egyetemek irányító testületeinek. A jelenlegi gyakorlatot a fideszesek harmada nevezte jónak, 49 százalékuk nem.

61 százalék „egyáltalán nem”, négy százalék „inkább nem” tartja már azt sem elfogadhatónak, hogy az elmúlt években 21 egyetem államiból alapítványi fenntartásba került. A fenntartóváltást összesen 14 százalék tartja teljesen vagy inkább helyesnek, de szokásosnál magasabb (21%) azoknak az aránya, akik nem akartak/tudtak válaszolni a kérdésre. A Fidesz-hívek 34 százaléka tartja helyesnek a lépést, 31 százalékuk szerint arra nem lett volna szükség. Az ellenzékieknél 85 százalék volt az elutasítók, 6 százalék a támogatók aránya.

A Publicus kutatása szerint 43 százalék teljesen, 6 százalék inkább jogosnak tartja az uniós szigort is, míg 30 százalék egyáltalán nem, 5 százalék inkább nem ért egyet az alapítványi egyetemek átmeneti kizárásával az uniós csere- és kutatási programokból. Az EU reakcióját a fideszesek 73 százaléka nem tartja jogosnak, az ellenzékiek 80 százaléka igen. Az egyetemek irányítása mindkét oldal szerint lényeges kérdés: a kormánypártiak 74 százaléka, az ellenzékiek 94 százaléka inkább fontosnak tartja a fenntartás körüli problémákat.

A kormány kész kirakni a minisztereket

A kormány támogatja, hogy a jövőben ne lehessenek miniszterek az egyetemi kuratóriumok tagjai, a kabinet már a múlt héten is napirendre vette a kérdést, de döntés még nem született –  közölte a Területfejlesztési Minisztérium az RTL Híradóval hétfőn. Azt írták, hogy ennek oka,

hogy az Európai Bizottsággal még tartanak a tárgyalások arról, pontosan milyen politikai tisztségekre vonatkozzon a törvény, de még arról is, hogyan, mennyi időre lehessen kuratóriumi tagokat/vezetőket újraválasztani. A közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosításáról márciusban tárgyal majd az Országgyűlés.

A válasz alapján a kormány arra számít, hogy a miniszterek nem lehetnének kuratóriumi tagok.  Korábban erre utalt Navracsics Tibor területfejlesztési és EU-s forrásokért felelős miniszter is, aki úgy fogalmazott: amikor tárgyaltak, nem tudták megmondani, egész pontosan milyen körre gondolnak az összeférhetetlenség tekintetében, a miniszteri szint tűnik egyértelműnek. Akkor azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök támogatja az összeférhetetlenség kimondását a miniszterek esetében.

A miniszter az ATV-nek megerősítette, az általa előterjesztett törvényjavaslatban szerepelni fog a miniszterek összeférhetetlensége a kuratóriumi tagsággal, de arról, hogy államtitkárok, polgármesterek lehetnek-e kuratóriumi tagok még egyeztetnek az Európai Bizottsággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik