Belföld

Hiába volt arab álca a magyar milliárdoson 

Az adófizetés helyett az Egyesült Arab Emírségeket választotta. A NAV vádemelést javasol.

Egy közismert, kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonos, valamint ügyvédje ellen pénzmosás és költségvetési csalás gyanúja miatt javasolt vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatóság észak-alföldi bűnügyi igazgatósága szerint a vállalkozó cégeiből 7,4 milliárd forint osztalékot vett fel 2017-ben és 2018-ban, de adót nem fizetett.

Ügyvédje segítségével ugyanis az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedési engedélyt, hivatalos lakcímet, valamint arab és ciprusi fedővállalkozások alapításában is közreműködött, hogy elkerülje az 1,1 milliárd forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon. A nyomozás ugyanakkor kiderítette, hogy külföldi életvitele csak álca volt, valójában Magyarországon él, innen irányítja üzleteit, így itthon kell adót fizetnie.

A vizsgálat bebizonyította, hogy a 800 munkavállalót foglalkoztató milliárdos 2014-től 2018-ig dolgozói fizetését is számos esetben „feketén” egészítette ki, hogy csökkentse a fizetendő közterheket. Ebben, a közvetlen irányítása alatt álló cégcsoport ügyvezetői is tevékenyen közreműködtek, ezért ők is a vádlottak padjára ülhetnek.

A milliárdost letartóztatása előtt balatoni villájában fogták el. A NAV akkor egy videót is közzétett az akcióról és közölte, vadászházából több doboz engedély nélküli éles lőszer és mintegy ezer liter, tisztázatlan eredetű pálinka is előkerült. Most azt írták, a költségvetést ért kár teljes egészében megtérült ingatlanok zárolásával és önkéntes befizetéssel.

A NAV most sem nevezte meg a vállalkozót, akinek az ügye kapcsán korábban a G7 portál idézte a jogaszvilag.hu egyik cikkét arról, miért kiváló hely az Egyesült Arab Emírségek a magyaroknak, akiknek azért kedvez a két ország közötti „kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló” egyezmény, mert az arab országban személyi jövedelemadó nem létezik. A 24.hu korábbi információi szerint a férfi K. Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik