Belföld

Így lehet mesterdiplomát szerezni gyorsítósávban

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A szokásos kettő helyett akár egy év alatt is diplomát szerezhetnek a hallgatók több gazdasági mesterképzésen, melyek 2023 szeptemberétől indulnak – írta meg a Hvg.hu.

A lap felidézi: tavaly ősszel elsőként a Budapesti Corvinus Egyetem rukkolt elő a hírrel, hogy négy mesterszakjukat gyorsított tempóban, akár egy év alatt is el lehet végezni. Később a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara is bejelentette, hogy náluk is van lehetőség rövidíteni a marketing, a pénzügy, valamint a népszerű vezetés és szervezés mesterszakot, majd következett a Soproni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem is. A portál megjegyzi, a felsőoktatási törvény lehetőséget ad erre: a szakok képzési követelményei nem a diploma megszerzéséhez szükséges tantárgyakat sorolják fel, hanem olyan ismereteket, készségeket, képességeket, amelyeket a hallgatóknak az abszolutóriumig meg kell szerezniük. Márpedig több egyetem is erre építve dolgozott ki gyorsítósávot azzal, hogy felkínálta a lehetőséget a diákoknak: a korábban elvégzett tantárgyakat, vállalati kurzusokat, tanfolyamokat, a munkahelyi tapasztalatot vagy a korábbi kutatásaikat is kreditekre válthatják, és így akár felére is csökkenthetik a képzés idejét.

A részletes szabályok intézményenként eltérőek, de a pécsi egyetemen például akár egy teljes félévet megspórolhatnak azok a hallgatók, akik kreditekre váltják a releváns kurzusokon, vállalati képzéseken, tanfolyamokon szerzett ismereteiket. Mivel további 30 kreditet kaphatnak a kiválasztott mesterképzés területéhez passzoló munkahelyi tapasztalatért is, egy év alatt megszerezhetik a diplomát. Az intézmény részletes munkaköri leírást kér a hallgatók munkahelyétől, a képzésekről pedig oklevelet, bizonyítványt vagy kreditigazolást; hogy ezekkel milyen tantárgyakat lehet kiváltani, azt a tanulmányi bizottság dönti el.

A Hvg.hu emlékeztet: az utóbbi években 19–20 ezer körül stagnál az MA (Master of Arts) és az MSc (Master of Sciences) szakokra jelentkezők száma, közülük nagyjából 11–13 ezren jutnak túl a felvételin – miközben az egyetemek ennél több hallgatót is tudnának fogadni. Az alapszakos diplomával is könnyen elhelyezkedő pályakezdők azonban nehezen veszik rá magukat, hogy újabb két tanévre visszatérjenek az egyetemre, a vezető gazdasági egyetemeken ugyanis szemeszterenként 350–950 ezer forintos tandíjjal számolhatnak. Így aztán a gazdasági területen csak nagyjából minden negyedik frissdiplomás tanul tovább mesterszakon, pedig az ott szerzett végzettséggel havonta átlagosan bruttó 100 ezer forinttal keresnének többet.

Elsősorban tehát rajtuk segít a felsőoktatási törvény tavalyi módosítása, amely megkönnyítette a rövidített mesterképzések indítását – írja a Hvg.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik