Belföld

Vissza akart kerülni a börtönbe a hajléktalanok torkát elvágó Ó. György, haláláig ott maradhat

police.hu
police.hu

Jogerősen is tényleges életfogytiglant kaphat az az Ó. György, aki két évvel ezelőtt két hajléktalant is kivégzett a börtönből való szabadulása után. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség ugyanis arra tett indítványt a minősítés megváltoztatása mellett, hogy hagyják helyben a brutális újszegedi gyilkos büntetését, azaz soha ne engedjék ki a börtönből.

A vádirat szerint a két áldozat és a harmadik társuk Újszegeden, egy kis erdőben alakított ki fából és fóliából lakóhelyiséget. Ó. György az alkalmi ismerősük volt, s néha náluk tartózkodhatott, de nem aludhatott ott. Ó. György kihasználva az egyik ismerőse távollétét, beköltözött a lakrészébe, és néhány napot ott töltött. A visszatérő ismerőse ezt észrevette, és elzavarta.

Ó. György tavaly január 6-án már sötétedés után tért vissza az erdőbe, majd kivégezte a külön helyiségben alvó áldozatokat: Előbb egy 50 centis, fanyelű bozótvágóval  legalább tizenhétszer fejbe ütötte egyiküket, majd egy csontozókéssel elvágta a torkát.A férfi ezt követően az építmény másik lakrészében alvó másik hajléktalanra támadt, akit legalább ötször fejbe vágott a bozótvágóval, majd a csontozókéssel neki is elmetszette a nyakát.

A férfi távozott a helyszínről. A rendőrök igazoltatták a városban, s miközben átvizsgálták, apróbb vércseppeket vettek észre a ruháján. A férfi maga közölte velük, hogy megölt két embert.

A helyszínre visszatérve azt mondta a rendőröknek, hogy ha a harmadik férfi is ott lett volna, akkor őt is megöli. Tettét a járőröknek azzal magyarázta, hogy vissza akar kerülni a börtönbe. A férfi néhány részletet leszámítva elismerte a terhére rótt bűncselekményeket, de azt állította, az áldozatok nem aludtak, amikor a holmijáért visszatért a kalyibához.

Az erősebb testalkatú áldozattal össze is vitatkozott, s miután az magához vette bozótvágót, védekezésül ütötte meg, elvette tőle a machetét, többször fejbe verte, majd egy csontozókéssel elvágta a torkát. Ekkor vette észre a bejáratnál a másik ott lakó, beteges, nehezen mozgó férfit, aki visszament a lakrészébe.

Úgy érezte, nem maradhat tanúja a történteteknek, ezért utánament, s bár úgy látta, a férfi kezeit összekulcsolva imádkozik, őt is többször megütötte, majd neki is elvágta a torkát. Az áldozatok nyakának átvágását azzal indokolta a korábbi tárgyaláson, nem akarta, hogy tovább szenvedjenek.

A fellebbviteli főügyészség tájékoztatása szerint a férfi a fenti cselekményét megelőzően Szeged belterületén is szóváltásba keveredett egy férfivel, aki ennek során a földre került, majd a férfi a földön fekvő embert többször arcba rúgta, aki ennek következtében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A férfi ugyancsak Szeged belterületén előzetes ok nélkül szóváltásba keveredett egy ott tartózkodó hajléktalan férfival, őt meglökte és több alkalommal közepes erővel ököllel a fején valamint gyomor tájékán megütötte. A férfi ez utóbbi magatartása kihívóan közösségellenes volt és alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

A Szegedi Törvényszék tényleges életfogytiglanra ítélte az elkövetőt különös kegyetlenséggel, több ember és védekezésre képtelen sértett sérelmére elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt. Az elsőfokú ítélet ellen az emberölés bűntette tekintetében a férfi és védője a cselekmény eltérő minősítése és a büntetés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség nem tartotta alaposnak a védelmi fellebbezéseket, bizonyítás felvételére és a férfi bűnösségének további emberölés előkészülete bűntettében történő megállapítására, s az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt azzal, hogy az emberölés bűntettének három körülmény folytán is súlyosabb alakzatát megvalósító többszörös visszaeső férfi esetében a büntetési célok kizárólag tényleges életfogytig tartó szabadságvesztéssel érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik